Ikut

Sunday, September 25, 2011

TAHU MASAK SOS MASAM MANIS


Siang hari ni tak masak untuk lunch sebab tinggal sorang saja kat rumah so pagi tadi pergi pasar beli bahan mentah untuk keperluan seminggu. Dalam proses kosongkan peti sejuk ternampak 3 keping tahu (lebihan topping goreng mee lakna petang semalam) so fikir punya fikir nak buat aper akhirnya tercipta satu resepi spontan hasil dari campak2. CK masak tahu ni untuk dikasikan kepada jiran sebab kalau disimpan lebih lama masam pulak tahu tu, kalau nak kasi macamtu rasa tak selesa pulak jadi CK masak sesiap hantar rumah jiran dan dia orang siap boleh makan tanpa banyak fikir lagi nak buat apa.

Resepi simple ni 1st time buat dan nampaknya dengan secara tidak langsung menambahkan lagi koleksi resepi CK. Keadaan macam ni bukan muncul selalu kekadang punya lah fikir nak masak aper sampai pening kepala dan ada ketikanya senang jer tangan main campak2 siap 1 masakan hehe..


TAHU MASAK SOS MASAM MANIS
[versi chekiah]

BAHAN2NYA:-

2-3 keping tahu putih (dipotong dadu)
2 biji cili hijau (dipotong dadu)
2 biji cili merah (dipotong dadu)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 biji tomato (dipotong dadu)
6 tangkai cili padi (dipotong pendek)

BAHAN TUMIS:-
2 sudu makan minyak
2 ulas bawang merah (dihiris nipis)
1 ulas bawang putih (dicincang)

BAHAN SOS:-
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos plum
1 sudu makan sos cili
1 sud makan sos ikan
1 sudu makan gula
~ campur semua dan kacau ~

CARA MEMASAKNYA:-

Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi.
Masukkan bahan sos dan kacau sehingga sebati
Campurkan bahan2 yang dipotong dadu dan kacau rata
Biar sekejap, sesuaikan rasa dan matikan api
Sedia dihidangkan.

* Sekiranya kurang masin anda boleh tmbahkan garam sebab sos ikan telah tersedia masin
* Tahu  boleh digoreng terlebih dahulu sebelum dimasak. Mungkin CK akan masak versi tahu goreng terlebih dahulu pulak dilain masa, insyaAllah.



No comments:

Post a Comment