Ikut

Tuesday, September 13, 2011

BAYAM TUMIS AIR


Malam tadi sediakan bayam tumis air di samping masakan yang lain. Dah 2 3 hari sakit tekak maklum ler di bulan raya ni asyik layan biskut raya dan minuman sejuk sampai jam sudah tekak CK hehehe..

Bayam tumis air CK layan begitu saja sebab tak dapat makan ngan nasi rasa perit nak menelan jadi per lagi slurpp..slurpp lah jawabnya.


Bayam Tumis Air

Bahan2nya:-

1 ikat sayur bayam..bersihkan..asingkan daun dan ranting
30 gm udang basah, isi ayam, ikan bilis atau fish ball
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
1 labu bawang besar..belah baji
hirisan cili merah atau cili padi (kalau suka)
garam secukup rasa


Cara memasaknya:-

1) Tumis bawang merah dan putih , kacau hingga layu
2) Masukkan pula udang basah dan ranting sayur bayam kacau seketika
3) Masukkan sos tiram dan air untuk kuah
4) Biarkan kuah mendidih sekejap baru masukkan daun bayam, bawang besar dan garam secukup rasa
5) Bila daun bayam dah sedikit layu boleh ler matikan api
6) Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment