Saturday, September 17, 2011
SAMBAL TELUR
Tengahari ni masak simple2 dan campak2 saja sebab tinggal sorang kat rumah anak2 keluar ke rumah terbuka rakan2 dia orang dan encik somi pulak bekerja (overtime). Sejak 2 hari lepas asyik teringat nak makan sambal telur maka tertunai sudah. CK layan sambal telur ngan ikan goreng saja dah cukup tak perlu lauk pauk yang lelain.
Sambal Telur
[versi chekiah]
4-5 biji telur ayam
3 ulas bawang merah..hiris nipis untuk menumis
1 batang serai .. diketuk
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan air asam jawa
1 ulas bawang besar..potong bulat2
Bahan Kisar:-
5 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis hirisan bawang merah & serai yang diketuk
Bila dah wangi masukkan bahan kisar & air asam jawa.
Masak hingga naik minyak.
Tambah sedikit air dan hirisan bawang besar, kacau biar mendidih
Pecahkan telur ke dalam kuah dan jarakkan antara satu sama lain
Perlahankan api dan masak hingga telur agak keras atau separuh keras mengikut citarasa masing2.
Sedia dihidangkan
* boleh juga buat telur mata dan masukkan kedalam kuah setelah kuah mendidih tapi CK lebih suka layan style macam gini
* biarkan telur betul2 keras sebelum mengalihnya agar telur putih tidak berselerak.
Labels:
Aneka Sambal
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment