Ikut

Tuesday, September 13, 2011

BIHUN LADNA


Assalammualaikum, salam sejahtera dan selamat pagi Rabu 14 September 2011.

Pagi ni sediakan sarapan yang pada mulanya ingat susah sangat nak buat maklum ler masakan yang berasal dari Siam ni kekadang perlukan banyak bahan dan cara masak pun macam2 versi. Bihun ladna yang CK sediakan campak2 jer apa saja bahan yang ada, bahan yang takder xperlu letak meskipun citarasa mungkin out sikit tapi kalau kita pandai tokok tambah perasa yang sesuai pasti masakan yang simple akan menjadi sedap...apa2pun kreativiti kita yang paling penting dalam penyediaan apa2 saja masakan.


sesekali layan bihun style macam ni mmg best!
Bihun Ladna
[versi chekiah]

Bahan2nya:-
300 gm bihun (direndam hingga lembut)
100 gm isi ayam (di hiris sederhana nipis)
80 gm udang basah
3 ulas bawang putih (di cincang)
50 gm cendawan butang (di belah dua)
50 gm bunga kobis
1/2 batang lobak merah (di hiris nipis memanjang)
6-8 tangkai cili padi (di hiris atau di ketuk2)
1 sudu besar tepung jagung di cairkan dengan sedikit air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu teh serbuk lada putih
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah

Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan goreng isi ayam bersama sedikit garam dan serbuk lada putih sehingga ayam empuk.
Masukkan cincangan bawang putih dan goreng lagi sehingga naik bau dan masukkan udang basah..kacau sebentar
Campurkan cendawan butang, bunga kubis, hirisan lobak merah, cili padi, kicap pekat, kicap cair dan sos ikan..kacau rata
Masukkan bancuhan tepung jagung dan air secukupnya untuk kuah.
Biarkan mendidih dan masukkan bihun..masak seketika sehingga bihun betul2 lembut dan sebati dengan semua rasa. Tambah bahan perasa mengikut citarasa. Sedia di hidangkan

nota chekiah:-
* boleh saja di masukkan tambahan sayuran kegemaran & bebola ikan, fillet ketam dan lain2
* bihun ladna ni disediakan dalam keadaan goreng basah tidak perlu kuah yang banyak dan hendaklah dimakan sewaktu panas untuk mengelakkan kuahnya kering.
* sesuai juga untuk hidangan bagi kanak2 tapi cili padi hendaklah di sediakan berasingan tak perlu masukkan       kedalam bihun...buat jer cili padi kicap

*Selamat Mencuba*


No comments:

Post a Comment