Ikut

Sunday, September 25, 2011

PARU MASAK PADANG


Assalammualaikum, salam sejahtera dan semoga semua rakan2 sihat sejahtera hendaknya.

Kali ni nak cite sal masakan padang lagi. Alahaiii sejak sediakan ayam masak padang itu hari dalam hati ni asyik teringat dan terasa pulak nak gunakan paru untuk masak resepi yang sama. Akhirnya hajat tercapai sudah bila baru2 ni encik somi belikan paru yang sememangnya kat rumah CK sapa pun tak menggemarinya kecuali CK. Kuantiti yang dibeli pun tak banyak sket jer cukup lah tuk makan CK sorang.

Baru sekarang ni CK terikut ikut panggil paru sebab kalau dulu masa arwah ayah dan emak CK ada tak pernah terdengar pun istilah paru. yang disebut sebut ialah kelempung. Sekarang ni baru lah CK tahu yang kelempung tu adalah paru.

Kalau dulu arwah emak CK selalu sediakan masakan yang kami kenali sebagai "masak cabai hidup" (nama resepi di ambil dari bahan yang paling banyak digunakan) tapi sekarang baru perasan resepi yang selain dari tu di gelar "masak padang"

Dari Wikipedia, ensiklopedia bebas:-
"Masakan Padang adalah nama yang digunakan untuk menyebut segala jenis masakan yang berasal dari kawasan Minangkabau, provinsi Sumatera Barat, Indonesia. Semua jenis masakan ini lebih populer dengan sebutan masakan Padang"


PARU MASAK PADANG

Bahan2nya:-

Bahan-A
500gm paru (dibershkan dan direbus hingga empuk, kemudian potong ikut size kesukaan..sebaiknya sederhana nipis)
2 helai daun limau purut (dimayang halus atau koyak2kan saja)
2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
2 biji tomato (belah 4)
1 keping asam gelugur
Garam & Gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan-B (Dikisar)
10 biji cili api [ikut tahap ketahanan pedas]
20 tangkai cili kering..buangkan biji dan rendam dalam air panas untuk lembutkannya
1 inch halia
1 inch lengkuas
1 inch kunyit hidup
2 labu sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras

Bahan Tumis C :-
2 batang serai (diketuk)
3-4 sudu besar minyak masak
8-10 biji bawang merah..dihiris nipis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 inci kulit kayu manis

Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak dan tumis bahan-C hingga bawang keperangan dan naik bau.
Masukkan bahan-B dan sedikit air...kacau dan masak sehingga pecah minyak
Masukkan hirisan paru dan kacau sebati dan biarkan masak seketika
Masukkan santan, daun limau purut, belahan tomato, asam gelugur dan garam serta gula
Masak sehingga kuah pekat dan bergaul sebati dengan dengan paru.
Bila dah agak kering kuahnya bolehlah matikan api
Sedia dihidangkan.

*SeLaMaT MeNcUbA*







2 comments:

  1. Assalamualaikum CK... waaa..sedapnyee.. terliur pulak tgknyee.. paru ni kesukaan saye..tapi susah nak dapat...betul tu.. mak saya pun panggil paru ni kelempung... bile sebut paru..tak tahu... hehehe...

    ReplyDelete
  2. wslm Ina. wahhh leh geng ngan CK ni, next time CK msk leh hulur sket kat Ina. tks sudi comment yer! :)

    ReplyDelete