Ikut

Tuesday, September 20, 2011

APPLES ROLL TART

Selamat Malam..dah nak masuk hari yang baru CK masih dok mengadap screen, awal tadi nengok tv sekarang baru ghasa nak belek2 screen.

Belek punya belek ada 1 lagi sekut ghaya dan 1 lagi kudapan yang lupa nak tayang hehehe...

Tiap tahun semekut ni buat versi biasa2 jaaa...gentel2 jam letak kat tengah adunan dan gulung sapu teluq dan bakar tapi tahun ni buat perubahan sikit dari segi warna dan intinya. Hasrat hati nak tengok semekut yang kaler ungu tapi tak tau pasai apa last minute kaler jadi hijau, magik tu hahaha...

Bertukarnya hasrat nak buat blueberry tart ke apple tart sebab asyik dok prati blog Puan Jue yang dok tayang tart kaler ijo (peberet kaler dia, kata dia ijo nyaman tp yg CK tau org kata lah kan ijo tu cemburu hehe..). 1st time mengolah jam tart ni memang ler macam kekok sebab tu tak begitu menjadi macam Puan Jue yang stended mantop hasil buatan biskut dan kek nya. Lain kali nak kena try test buat lagi kan practice make perfect (ayat sedapkan hati hehe..)

Jom tengok resepi dan hasil buatan CK yang ala kadar saja tak sempurna macam rakan2 yang dah memang pro2 belaka.


APPLES ROLL TART
sumber : http://juicycafe.blogspot.com/2011/08/tat-gulung-epal.html

Bahan2 doh :-
250 gm butter
50 gm gula aising - ayakkn
2 kuning telur
1 sdk perasa epal (gantikan dgn jus epal)
Beberapa titik pwarna hijau
Secubit garam
350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* - *satukan n ayak

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula aising hingga berkrim.
2. Masuk kuning telur, perasa epal, pewarna hijau n garam, pukul biar sebati.
3. Masukkn adunan tepung sdkt2, pukul n uli shingga menjadi doh.
4. Masukkn doh dlm acuan tat, pamkan doh n terbalikkn bahagian bunga jalur tat itu ke bahagian bawah,
kalau masa nk pam terlalu ketat sgt, tmbhkan butter 1 sudu besar utk melembutkan lg doh n melicin doh ketika mengepam,
buat sehingga doh menjadi licin ketika mengepam.
5. Letakkn inti jem yg telah dbulat2kan n gulung, potong bahagian yg lebih.
6. Susun tat atas loyang yg telah dlenser dgn sdkt butter, buat shingga abis.
7. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 170C selama 20 mnt.

adunan kaler ijo lembut...memula payah juga nak sesuaikan dengan mata akhirnya ok juga!

Cara CheKiah:-
4. Masukkan doh kedalam acuan nestar, pamkan doh sambey tarik acuan dari atas kebawah mengikut panjang yang disukai
Letakkan inti jam yang telah dibulat2kan dan gulung hingga ke penghujungnya.

*****

Bahan2 inti (jam) :-
4 biji epal hijau - buang kulit - parutkn
1 cwn air
1 cwn gula
200 gm inti nenas

Cara2nya..
1. Masukkn epal, air n gula dlm kuali, pnskan n biar mdidih.
2. Masukkn inti nenas, gaul rata n sebati, kacau inti dgn kerap shingga btol2 kering.
3. Angkat inti n sejukkn sblm dguna.
4. Ambil sdkt inti, kepal2kan menjadi bulat2 kecil, ini utk menyenangkan supaya tangan tdk melekit n bole trus dletak d ats doh.

*****

Hiasan:-
100 gm coklat putih
1 sdk hyfat

Cara2nya..
1. Cairkan coklat n hyfat secara double boiler.
2. Masukkn dlm piping bag n bole zigzag kan atas tat epal sebagai hiasan.


Jam nenas yang dicampur parutan epal memang mabeles rasanya

ni lah acuan nestar dah berzaman peninggalan arwah emak CK yg msh CK gunakan

ni lah hasilnya. cuba juga zigzag chocolate putih atehnya tapi comot sgt segan nak tayang

2 comments:

  1. a'aa kaler ijo ni mmg cantik mala syg dah habis lupa nk tngok brand sbb org kasi sebotol nk gi cari dh xjumpa lagi.

    ReplyDelete