Ikut

Sunday, September 18, 2011

ALMOND LONDON


Pening juga nak hias biskut ni agar nampak lain sket dari selalunya. Kat dapur rakan2 macam2 cara yang telah di pamirkan. Trend sekarang cara menghiasnya dengan meletakkan badam diluar atau lebih tepat diatas biskut dan di zigzagkan dengan chocolate putih. Hiasan letak "hati" kecil bewarna warni ni adalah dari idea kedua dua anak dara CK.

ALMOND LONDON

Bahan2nya:-
250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
120 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
160 biji badam - dipangang

Cawan kertas secukupmnya

Untuk menyalut biskut:-
Coklat masakan secukupnya
Sebarang taburan hiasan yang di gemari

Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.

Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas.
Taburkan hiasan yang digemari dan biarkan ia mengeras. Boleh juga dihias mengikut kreativiti masing2. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

adunan ni setelah di uli lembut saja senang untuk dibentukkan nanti

badam yang telah dipanggang..ada juga yang terover panggang hehehe..

setelah dimasukkan badam dan digentel membujur

S..I..A..P..!!!

No comments:

Post a Comment