Ikut

Friday, May 20, 2011

ROTI BAKAR BERINTI

sedia untuk di makan

Assalammualaikum..selamat pagi hari Sabtu 21 May 2011.

Keadaan cuaca pagi ni suram...hujan rintik2 sejak bila tak plak pasti. Kalau ikutkan hati mau saja berselubung selimut atas katey tetapi bila mengingatkan ada "projek" yang nak di laksanakan (dah 2 hari terbengkalai) maka cepat bingkas dari tempat peraduan bersedia untuk memulakan tugasan di hari yang baru.

Pasti ada rakan2 yang bekerja hari ini bercuti hujung minggu dan pastinya ada yang mengambil kesempatan tido lagi maklumlah di hari2 bekerja terpaksa bangun awal apatah lagi hari ini anak-anak tidak bersekolah maka makin enak melayan tido hehehe

Pagi ni bangun jer terasa lapar lah plak...menung kejap apa yang perlu di sarapkan tuk melenyapkan nyanyian macam2 genre dari perut. Masuk jer dapur baru pasan ada separuh lagi baki roti Gardenia yang esok merupakan tarikh luputnya apa lagi ligat minda berfikir nak buat apa dengannya. Fikir punya fikir akhirnya ini lah yang dapat di sediakan.

Dirumah chekiah sarapan yang pedas lebih di gemari dari yang manis jadi pilihan sarapan pagi ni sudah pasti mendapat sambutan dari anak-anak..apa2pun yang melegakan hati ialah bila melihat sepinggan roti bakar berinti chekiah licin maka tidak lah membazir begitu saja.

Penyediaan roti ni senang saja tapi tu lah kekadang bila aura "M" dah melanda diri benda2 yang senang pun di anggap susah. Sejak dulu chekiah berpendapat kalau sejak awal pagi kita dah mula rajin2kan diri insyaAllah sikap itu akan berpanjangan sehingga ke akhir harinya hehehe..

roti sandwich di potong kulit tepinya
jgn buang kulit nti akn di masukkan dlm kocokan tlur

bahan2 yang di perlukan untuk membuat inti


pnskan sdkt minyak, tms bwg pth, mskkan kcng pnjng & karot, sdkt air, kacau sebentar


kocok telur, srbk pati ayam, srbk lada & kulit tepi roti yg di potong kecil2


cmpurkan kocokan tlr ke dlm kuali biar sekejap dan kacau rata

stlh inti sebati matikan api..msk inti jgn trlalu kering biar sdkt lmbab

leperkan roti dgn roller, mskkan inti, lipat 3segi, ltk sdkt air ditepi, tekan dengan garfu utk menutupnya

bakar dalam ketuhar atau non-stick pan
& boleh juga di goreng dgn minyak yg sdkt


* Anda juga boleh meletakkan cincangan daging, ayam, sosej atau sebarang bebola @ fillamen ketam di    dalam inti.
* Sekiranya suka sebelum letakkan inti anda boleh menyapu permukaan roti dengan cili atau tomato
sos maupun mayonis

*Selamat Mencuba*

2 comments: