Ikut

Thursday, May 26, 2011

APAM SNOW WHITE


Assalammualaikum dan selamat awal pagi hari Jumaat 27 May 2011

Walaupun waktu dah melewati jam 12 tapi chekiah masih mengadap screen. Selepas waktu isya dah terlentuk letih ngantuk sebab siangnya agak sibuk sikit melayan kedatangan adik lelaki chekiah, isteri dan anaknya. Sebelum isya ada jugak on line tapi masih tidak berjaya menembusi line blogspot tak tau lah kenapa, bila dah lewat2 malam sikit baru dapat join tu pun tak tahu suksess tak publish gambar sebab kekadang dia akan kekejungan hehehe..

meskipun prcubaan pertama tapi alhamdulillah trsgtlah menjadinya

Hasrat nak mencuba berbagai resepi apam memang dah lama bersarang di hati tapi yerlah orang2 kat rumah tidak begitu meminati kuih yang bernama apam maka sebab tu lah bercinta jer nak on kan projek mengapam tapi memandangkan dah berkenan nengok gambar apam snow white di blog yatiememories maka chekiah gagahi juga membuatnya. Chekiah ucapkan terima kasih dan  mohon izin yatie untuk C&P resepinya di bawah ini untuk di kongsi bersama rakan-rakan yang lain.

permukaan apam snow white yang memang lembut strukturnya

Apam Snow White
resepi asal : qnq0910@myresipi.com
sumber resepi : http://yatiememories.blogspot.com/

Bahan-bahannya:-
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

siap tersusun menunggu untuk di kukuskan

Cara-Cara Membuatnya:-
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
Gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.
Kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur.
Campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
Biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
Selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.

Note: Sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

msh panas baru keluar dari pengukus

Ramai rerakan yang dah mencuba bertanya pada chekiah "sedap tak chekih?"..Chekiah angguk2kan kepala meskipun mereka yang bertanya tidak nampak pun anggukan kepala chekiah hehehe. Macam selalunya bab penggunaan gula dalam setiap resepi akan chekiah kurangkan sebab memang "tidak boleh" makan makanan yang manis jadi apam snow white pun menerimat nasib yang sama namun kesedapannya tetap mentennnn gitu..!!!


dah ready untuk di makan

Selalunya dalam proses menerai chekiah akan buat separuh dari adunan sekiranya tak menjadi tak der lah banyak sangat yang terbuang tapi entah kenapa masa mengadun apam snow white ni chekiah terlupa maka terbanyaklah pulak adunannya tapi dengan secepat kilat minda chekiah berfikir sesuatu yang memang tidak akan membazir. Separuh dari adunan itu chekiah warnakan dengan warna-warna trafic light pilihan yang chekiah beri nama apam colourful bersesuaian dengan warna-warna pilihan chekiah jadi ceria sikit lah pandangan mata. Apam colourful chekiah gunakan mangkuk2 kecil yang selalu kita gunakan untuk membuat kuih lompang@kaswi...mangkuk kecil warna merah yang selalu masyarakat tioghua gunakan untuk bersembahyang hehehe..

ini dia kemeriahan warna2 apam colourful

rasanya sdkt berbeza dr apam snow white kerana di letak berbagai perisa

pandangan disebelah dalam apam colourful

3 comments:

  1. memang best apam snow white ni kan :)

    ReplyDelete
  2. best sgt2 lbh best bila chekiah kurgnkan gula so leh lyn lbh dh x mns sgt :)

    ReplyDelete
  3. apam kurang manis mmg sedap... hihi

    ReplyDelete