Ikut

Saturday, May 7, 2011

GULAI SOTONG


Assalammualaikum dan selamat malam sabtu 7 May 2011

Kesibukan melanda diri yesterday hehehe hingga tak sempat nak uploadkan N3 masakan tengahari semalam atau kemarin. Dah lama chekiah tak masak gulai sotong..selalu masak sambal, goreng minyak atau kicap dan goreng celup tepung. Sekali ni bila beli sotong awal2 lagi chekiah dah set di minda nak masak gulai tak nak ubah2 lagi hehehe dan akhirnya terhasil juga masakan yang memang menjadi peberet chekiah apalah berselera ler makan hingga bertambah tambah nasi..lari sudah sesi kurangkan makan..tak per tak per sesekali hehe

Untuk masakan gulai seeloknya dapatkan sotong yang sederhana besarnya kalau terlalu besar bila dah masak rasa macam liat lah plak dan kalau dapat yang ada telur lagi ler sedap sebab kelemakan telur sotong membuat rasa gulai sotong ni lebih vogue hehehe..

Gulai Sotong
[versi chekiah]

Bahan-bahan yang di perlukan:-
600 gm sotong sederhana besarnya..siang, cuci dan toskan

Bahan Tumis:-
5 sudu makan minyak masak
5 ulas bawang merah .. di hiris nipis
2 helai daun kari
1 batang serai..di ketuk

Bahan Kisar:-
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili hijau
1 inci halia

Bahan-bahan lain:-
50 gm rempah kari udang sebarang jenama
1 sudu makan serbuk cili
3 biji kentang sederhana besar..setiap satu di belah dua
600 ml santan
2 biji cili hijau

Cara Memasaknya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga kuning dan wangi
2. Masukkan bahan kisar dan rempah serta sedikit air..kacau dan biarkan pecah minyak
3. Masukkan kentang dan air dan biar hingga kentang empuk
4. Setelah kentang empuk, masukkan sotong dan cili hijau kacau sebati dan biarkan sekejap
5. Akhir sekali masukkan santan dan garam secukup rasa
6. Biarkan kuah mendidih hingga sedikit pekat barulah matikan api
7. Sedia untuk di hidangkan

*Selamat Mencuba*

2 comments:

  1. bestnya.... :)
    selamat hari ibu

    ReplyDelete
  2. mmg meletop best kasih..slmt hari ibu juga :)

    ReplyDelete