Ikut

Saturday, June 4, 2011

ASAM TUMIS LEMAK IKAN DURI


Assalammualaikum dan selamat pagi minggu 5 June 2011.

2 hari lepas tak sempat jengah blog sebab bz raikan hari ulangtahun perkahwinan (03 June 2011) dan juga semalam@kemarin 04 June 2011 sibuk terkejar kejar ke majlis perkahwinan anak rakan-rakan dan juga sedara mara. Tengahari ni pun ada lagi 2 majlis perkahwinan yang hendak di kunjungi dan pagi ni curi2 masa sikit upload N3 yang 2 hari lepas, alahaiiii nak buat camna kan balik dah lewat malam tak sempat nak bertenet.


Masak asam tumis lemak atau masak asam lemak tumis (entah pening sudah nak letak urutan nama yang betul hehe) chekiah masak memenuhi permintaan jiran yang teringin nak makan. 3 hari lepas dia ada beli beberapa ekor ikan duri dan di mintanya chekiah masak, katanya dah lama dulu chekiah pernah kasi dia dan sehingga sekarang kesedapannya masih dia terasa. Huhuhu lama bebenor dah tu tapi tak per lah dah orang berhajat nak makan lagi masakan tu chekiah tolong masakkan untuknya.

Ikan duri ni seakan akan ikan pelotan@mayong juga dan jiran chekiah belinya entah di mana ikannya fresh gitu dan disuruhnya masak kesemuanya. 3/4 bahagian chekiah kasi dia dan 1/4 dia kasi chekiah. Pada mulanya dia nak beri upah masak tapi chekiah meolak ikhlas tolong masakkan dan akhirnya dapat ler 5 ketul diberi untuk makan tengahari itu hari.



Asam Tumis Lemak Ikan Duri
[versi chekiah]

5-6 ketul ikan duri
sedikit garam halus
sedikit serbuk kunyit
minyak secukupnya untuk menggoreng

Gaul rata garam dan kunyi pada ikan dan goreng hingga tiga suku masak..angkat dan ketepikan

Bahan-bahan tumis:-
2 ulas bawang merah..di hiris nipis
2 ulas bawang bawang putih .. di hiris nipis
1 inci halia muda..di hiris nipis
sedikit minyak lebihan menggoreng ikan

Bahan-bahan sampingan:-
1/2 cawan air asam cair
2 sudu teh serbuk lada hitam
100ml santan pekat
1 labu bawang besar..potong bulat
1 biji tomato..di belah wedges
1 biji cili hijau.. di hiris menyerong
1 biji cili merah..di hiris menyerong
1 pokok daun bawang..di potong memanjang

Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga kekuningan dan wangi
Masukkan air asam jawa dan kacau sebati
Campurkan garam dan serbuk lada hitam
Masukkan ikan yang telah di goreng, bawang besar, cili hijau, cili merah, belahan tomato dan daun bawang
Masukkan pati santan dan kacau sebati
Biar mendidih sekejap sebelum di matikan api
Sedia di hidangkan

2 comments:

  1. minta seketul buat lunch....hihi

    ReplyDelete
  2. mai jer umah CK lunch sama2 ambik ler ksemua ketoi pun kasih hehe

    ReplyDelete