Ikut

Wednesday, June 8, 2011

KEK PISANG


Assalammualaikum, salam sejahtera dan selamat pagi Khamis 9 June 2011.

Dah beberapa hari tidak berkesempatan menjengah apatah lagi publish N3 terbaru sebab kebizian dengan tugasan harian dan beberapa hari kebelakangan ni berpuasa maka bila ada masa free lebih banyak berehat. Pepagi ni dah mula mengadap screen uptodate apa yang patut terutamanya komen2 kat laman facebook aduyaiii memang banyak belum berjawab.

Dalam dok prati inbox facebook tetiba ternampak message dari Ayu seorang yang berpangkat adik yang menetap di Tawau Sabah. Bila tengok haribulan message itu di hantar rupa2nya dah hampir seminggu alahaiiii keciannya kat Ayu. Menerusi message inbox tu Ayu minta resepi kek pisang yang pernah suatu waktu dulu CK publish kat facebook. Untuk tidak menghampakan Ayu CK ulangtayang pulak picture dan resepinya kat laman blog..harap Ayu berkesempatan untuk membuat kek pisang seperti katanya "teringin" nak makan kek pisang yang lembut


Kek Pisang

Bahan2nya:-

200 gm pisang emas/berangan -lecek
150 gm gula kastor (leh kurangkan ke130gm sekiranya tak suka manis)
1/2 sudu teh esen pisang
2 biji telur
1/2 sudu teh ovalette
250 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
125 ml susu segar
100 ml minyak

gaulkan pisang + gula + esen & biarkan seketika. Pukul telur +ovalette hingga kembang,
masukkan adunan pisang tadi. Masukkan tepung gandum yg ditapis bersama
soda bikarbonat & baking powder. Kemudian masukkan susu segar & minyak.
Bakar sehingga masak

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment