Ikut

Tuesday, June 28, 2011

SAMBAL KETAM BERTELUR


Assalammualaikum, salam sejahtera dan selamat pagi Rabu 29 June 2011

Ketika ni belum masak lagi cuma nak publish N3 lauk tengahari kelmarin. Keadaan line yang begitu slow kelmarin tak dapat nak uploadkan gambar.

Sambal ketam bertelur ni CK masak berdasarkan tayangan gambar seorang rakan blog itu hari. Memula tengok memang dah menawan selera sehingga bila ada jer ketam terus resepi ini yang CK laksanakan. Masakannya sama seperti kita masak sambal ketam biasa cuma bezanya di campur telur dan ianya kelihatan lebih menyelerakan. Resepinya CK C&P kat sini untuk panduan rakan2 yang ingin mencuba. Terima kasih kepada puan yang empunya resepi dan izinkan CK tempeknya plak di laman blog CK.

Sambal Ketam Bertelur
sumber : http://rossitamz-kitchen.blogspot.com/2011/05/ketam-masak-sambal-telur.html

Bahan-bahan :
4 ekor ketam - dipotong dua setiap ekor
2 ulas bawang merah..hiris nipis
20 biji cili kering (*)
1 ulas bawang besar (*)
5 ulas bawang merah (*)
5 ulas bawang putih (*)
2 biji buah keras (*)
1 batang serai - dihiris kasar2 (*)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula pasir
Garam dan perisa secukupnya
2 sudu besar minyak - untuk menumis
3 biji telur Gred C - dipukul sedikit dengan garfu

Cara-cara :

01. Kisar bahan2 bertanda (*) hingga halus.
02. Tumis hirisan bawang hingga kekuningan
03. Masukkan bahan2 yang telah dikisar masak hingga mendidih dan pecah minyak.
04. Masukkan sos tiram, sos cili, gula, garam dan perisa. Kacau rata2.
05. Masukkan telur dan kacau supaya telur tersebut menjadi bertali2.
06. Masukkan ketam dan kacau rata2. Tutup kuali selama lebih kurang 5 minit - untuk keluarkan air ketam.
07. Kacau rata2 supaya semua ketam disaluti oleh kuahnya.
08. Rasakan masin dan manisnya. Tambah perisa, garam & gula jika perlu.
09. Masaklah sehingga ketam tersebut masak.
10. Sedia untuk di hidangkan

*Selamat Mencuba*













No comments:

Post a Comment