Ikut

Tuesday, June 21, 2011

MUSHROOM SOUP


Assalammualaikum dan selamat malam Selasa 21 June 2011.

Sempat lagi rasanya nak tayang N3 tuk hari ni sebelum masuk tido. Seawal pagi tadi dah bz kesana sini bermula dari pergi spital jam 7 pagi -10:30 pagi (pemeriksaan rutin 3 bulan sekali), balik terkejar kejar ke Thye Huat (kedai hardware) beli cermin muka, extension plug, kunci & mangga almari (keperluan Angah yang dah mula bergelar pelajar ICT bermula kemarin). Tengahari berpeluang berjumpa dengan rakan fb Mimi Azilina Abdul Rahman (Cik Mi,(tokey botol roti jala hehe..jangan marah gurau noo...sapa2 nak order botol plastik roti jala paten tikar trend baru sekarang leh cari Puan Mimi). Jam 2:30 sampai rumah dalam keadaan yang letih apa lagi cari bantal lah hehehe.

Bangun petang lapor lah plak dok pikiaq nak sediakan apa untuk dinner, nak siapkan lauk pauk malas lah plak nak makan nasi jadi akhirnya buat mushroom sup dan roti bawang putih..ok lah tu janji konyang!


SUP CENDAWAN

Bahan2nya:-

250 gm cendawan butang segar (bukan yang dalam tin)
3/4 (di hiris kasar) 1/4 di dadu halus

700 ml air
300 ml susu cair
1 kiub pati ayam (sebarang jenama)
1 biji bawang besar (didadu kasar)
1 ulas bawang putih (di cincang halus)
2 1/2 camca besar mentega
2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
daun parsley di cincang halus untuk hiasan

Cara Membuatnya:-
Panaskan mentega dalam kuali non-stick, kuali biasa atau periuk
Masukkan 3/4 cendawan tadi dan goreng hingga layu
Setelah cendawan layu masukkan bawang besar dadu dan bawang putih cincang..kacau sebati seketika
Kemudian masukkan tepung gandum kacau sebati dan masukkan susu cair & air.
Kacau selalu hingga agak pekat dari mulanya baru masukkan kiub pati ayam
Masak lah dengan api yang perlahan sehingga mendidih dan matikan api ketepikan hingga suam
Setelah suam masukkan kedalam pengisar dan kisar halus
Tuangkan sup yg di kisar ke dalam kuali semula dan nyalakan api
Masukkan baki cendawan 1/4 tadi, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa..kacau sehingga pekat
Bila menghidang taburkan cincangan daun parsley & sedikit serbuk lada hitam dan teramat ler sesuai
di makan bersama roti bawang putih (garlic bread) & roti jenis yang lain juga...makan begitu saja pun
best juga lebih2 lagi dalam keadaan suam di waktu hujan :)

**cendawan butang di basuh & di buang kulit arinya..kemudian biar kering dulu sebab kenyalnyer cendawan
jenis butang ni menjerab air..kalau lambat nak kering lap jer ngan tuala bersih.
**slalu bila makan sup cendawan kat luar warna sup nampak putih mukin jenis cendawan lain yang di gunakan
tapi kalau yang namanya cendawan butang tak dapat lari dari mendapat sup yang kalernyer gelap sket..apa2pun
citarasanya tetap mantop sedap

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment