Ikut

Wednesday, August 10, 2011

SERI MUKA


Petang ni kerajinan melanda diri sekali lagi mengukus talam seri muka. Chekiah tak brapa mahir buat kuih seri muka asyik2 kepala dia lembik (berlemoih kata org penang) tapi alhamdulillah di atas panduan dari sahabat fb Surieya Ariffin akhirnya berhasil lah juga walaupun masih boleh di mantapkan lagi. Chekiah akan mencuba lagi sampai ke tahap chekiah puas hati sebab selalu mencuba akan memahirkan diri betul tak?

Kuih seri muka ini di setengah tempat di panggil putri salat dan di tempat chekiah sendiri kekadang lebih di kenali sebagai pulut sekaya. Apa pun nama yang di beri yang pastinya kuih yang satu ni memang sedap lebih2 lagi kalau bahagian atasnya lemak berkrim wallaaa...!!!

Pendapat chekiah bahagian bawah kuih ni (pulut) memang takder masalah tapi yang kekadang tidak berapa elok jadinya ialah bahagian atas. Salah satu sebab mungkin penutup pengukus tidak di alas dengan tuala dan ini menyebabkan wap di permukaan dalam tudung pengukus menitik di atas bahagian atas kuih dan membuat permukaan kuih berlopak dan beralun. Kali ini chekiah telah melapik bahagian dalam penutup pengukus dengan aluminium foil untuk mengelak wapnya menitis di permukaan kuih seri muka dan alhamdulillah hasilnya tidak mengecewakan.


Resepi Kuih Seri Muka@Pulut Sekaya@Putri Salat
sumber resepi : Buku Resepi Masakan Popular Malaysia
sumber panduan : Puan Surieya Ariffin

Bahan Lapisan Bawah:-
420 gm beras pulut
air secukupnya
400 ml santan (daro 1/2 biji kelapa)
1/2 camca kecil garam

Bahan Lapisan Atas:-
2 biji telur
100 gm gula pasir
15 helai daun pandan + 200ml air..di kisar & di tapis
90 gm tepung gandum
2 camca besar tepung jagung
300 ml santan (dari 1 biji kelapa)
bebetapa titik warna hijau
1/4 camca teh garam

Cara Membuatnya:-
UNTUK MEMBUAT LAPISAN BAWAH:-
1. Basuh bersih pulut dan tuskan
2. Ratakan ke dalam loyang berukuran 22 sentimeter
3. Campurkan santan dengan garam, tuangkan ke atas pulut dan kacau sebati
4. Kukus hingga masak. Ratakan permukaan pulut dengan daun pisang supaya betul-betul padat.
UNTUK MEMBUAT LAPISAN ATAS:-
5. Pukul telur dan gula hingga hancur
6. Masukkan air pandan, pewarna, tepung gandum, tepung jagung, santan dan garam
7. Gaul rata dan blend hingga sebati
8. Tapis ke atas pulut kemudian kukus selama 25-30 minit atau sehingga masak
9. Apabila sejuk baru dipotong mengikut kesukaan hati.

*Selamat Mencuba*

6 comments:

  1. Alahai sedapnya CK
    hantar le 2-3 potong ke sini :)

    ReplyDelete
  2. kak kkkkkk awat tak calling buat pulut sekaya?sedapppnya cheq buat lopeh sorang ja makan anak2 berbuka teruih makan nasi,soq makan roti

    ReplyDelete
  3. Salam Che Kiah...
    ni walaupun manis anak2 suka :P
    Salam Ramadan buat Che Kiah n family :)

    ReplyDelete
  4. boleh jer kasih..bkn stkt 2 3 ketoi tp seloyang pun boleh saja kasi kasih makan kenyang2 :)

    ReplyDelete
  5. x calling la mi sbb dah antaq sepinggan kat umah mi :) wah bestnya lopez d sequira tingin gak nk wat tp xdpt nk layan pulut slalu2 sbb angin :)

    ReplyDelete
  6. slm mama hawa/mama nani.
    sama lah kt umah chekiah kuih ni mmg peberet. Slm Ramadhan gak tuk mama & kluarga sm0ga puasa kali ini akan lbh baik dr yg lepas2..slmt berbuka yer!

    ReplyDelete