Ikut

Monday, March 28, 2011

OPOR AYAM


Assalammualaikum..
Dah selalu dok prati jer resepi ni tapi tak sampai hajat lagi untuk mencuba sehingga lah tengahari tadi di sebabkan kekeringan idea nak masak maka terhasillah juga opor ayam ini. Pertama kali mencuba dan rasanya sedap lah juga cuma kurang pedas saja. Next percubaan mungkin leh derhaka sket dari resepi asal letak serbuk lada ker atau cili padi kasi berasap sket haha..

Resepi ni dapat dari buka masakan mana entah dah lupa maklum lah dah lama tersimpan tak buat2 juga. Menerusi beberapa blog hasil pencarian di google opor ni berasal dari Jawa Tengah Indonesia dan telah meluas ke merata tempat dan di gemari oleh ramai orang. Jom layan resepinya plak!

Opor Ayam

1 ekor ayam (di potong 8)
800 ml santan (dari 1 biji kelapa)
2 batang serai di titik
3 helai daun limau purut
2 sudu air asam jawa
garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar :-
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai

Bahan Di Mesin Halus :-
3 camca besar ketumbar biji (di sangai terlebih dahulu)
1 camca besar jintan manis (di sangai terlebih dahulu)
4 biji buah keras

Cara Memasaknya:-
Perap ayam dengan bahan kisar dan bahan yang di mesin halus selama 1 jam
Jerang santan, serai, daun limau purut, garam dan gula sampai mendidih
Masukkan air asam jawa dan ayam yang di perap
Kacau hingga mendidih dan ayam masak.
Sesuaikan rasa jika perlu
Bila kuah opor dah pekat boleh lah di angkat dan disajikan

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment