Petang semalam tak sempat nak publish N3 yang terakhir. Selain dari kari kepala ikan merah ada juga CK sediakan sambal tahu atau di utagha tahu lebih di kenali sebagai tokua. Cara masakannya sama saja dengan sambal tahu biasa cuma tambahannya ialah kacang tumbuk kasar2 yang di tabur di atas sambal dan bila di gaul sebati sambal akan menjadi lemak berkacang. Di bawah ni CK letakkan cara2 menyediakannya menerusi gambar.
tahu basah di basuh dengan lemah lembut takut pecah...toskan
di belah 2 atau 4 ikut kesukaan masing2 dan di gaul dengan garam halus
di goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan
setelah kuning angkat dan ketepikan...mulakan proses masak sambal pulak
tumis hirisan bawang merah dan serai yang telah di ketuk hingga wangi
masukkan bahan kisar, kacau dan masak hingga pecah minyak
dah pecah minyak leh ler masukkan tahu dan kacau sebati..biar seketika
waktu ni boleh ler di lengkapkan segala perasa..biarkan kuahnya kering sedikit
dah ready boleh ler di taburkan kacang tumbuk kasar2 takmo lumat2 nti larut dalam kuah
penyediaan sambal semestinya kuah berpalut kepada bahan utama..ingat tu hehe..
apa lagiiii...jom layannnnz..
No comments:
Post a Comment