Kali ni chekiah nak share appetizer yang berasal dari benua India. Resepi ni chekiah ambik dari Buku Resepi Masakan Popular Malaysia. Melihat kepada bahan2 resepinya sudah di ketahui bahawa ianya makanan masyarakat India. Bila chekiah serve beberapa laman sesawang mengenai makanan yang satu ini memang terdapat berbagai bagai versi tetapi yang chekiah nak kongsi kali ini cara mudah menyediakan pakoras.
Waktu nak menyediakannya chekiah susah hati juga lah mana tahu anak2 tak suka tetapi Alhamdulillah setelah siap di goreng berebut rebut plak dia orang makan. Cara menyediakkannya sama macam kita menyediakan cucur tapi dalam resepi pakoras di gunakan tepung kacal dal menggantikan tepung gandum. Kewangian cili hijau dan daun kari memang membangkitkan selera dan kelembutan tepung dal di tambah pulak kelemakan kentang memang mabeles.
adunan yg tlh siap untuk di sendukkan ke dlm minyak panas
Pakoras
[sumber : Buku Masakan Popular Malaysia]
Bahan2nya:-
125 gm tepung kacang kuda
1 camt garam halus
1/2 camt serbuk cili
160-180 ml air
2 biji cili hijau (di buang biji dan di cincang halus)
6 tangkai daun ketumbar (di hiris halus) ** tak ader CK gantikan dengan daun bawang & daun kari
1 camt minyak sapi
minyak secukupnya untuk menggoreng
200 gm ubi kentang *
1 labu bawang besar *
(* di potong kiub 1/2 cm)
siap di goreng
Cara Membuatnya:-
Satukan tepung kacang kuda, garam dan serbuk cili di dalam mangkuk
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil di kacau hingga menjadi pekat (seperti cucur)
Tutup dan biarkan adunan selama 30 minit
Setelah 30 minit campurkan cili hijau, minyak sapi, ubi kentang, bawang besar ke dalam adunan
Panaskan minyak. Ambil sesudu adunan dan goreng dengan api sederhana hingga keemasan warnanya
Terbalikkan dan goreng lagi sampai masak
Angkat, tuskan dan hidangkan panas-panas.
kalau nak makan panas2 kena koyak2kan dulu
kk kiah ni sedap gayanya kak...
ReplyDelete