Ikut

Thursday, June 9, 2011

KARI KEPALA IKAN MERAH

Antara lauk yang disediakan untuk berbuka petang tadi ialah kari kepala ikan merah. Kepala ikan merah ni encik somi beli dengan nelayan yang baru saja pulang dari laut. Memandangkan kepala ikan ni besar jadi nelayan tu telah membelahnya kepada 2 bahagian. Sebahagian kepala ikan merah sebesar pinggan makan ni berharga RM12.00 dan kalau beli kat pasar mesti harganya lebih. Belum pernah lagi CK memasak kepala ikan sebesar ini jadi teruja juga nak merasa camna kesedapannya. Sebesar mana pun kepala ikan sebelum ini CK mesti potong ke 2 bahagian tapi encik somi tingin nak tengok kepala ini posing sebijik macam kat kedai makan nasi kandaq jadi ikut jer lerrr walaupun ada masalah untuk mengalihnya tapi CK alih celow and steady takut kuah panas merecik ke muka.

terlupa plak nak timbang berapa berat kepala ikan merah ni

Bahan2 tumis dan bahan pelengkap untuk kari kepala ikan merah

serbuk rempah kari dan serbuk santan segera 


kepala ikan yang sudah tiba masanya di masukkan kedalam kuali


berenang lah kepala ikan di dalam lautan santan


dah masak..tudia sampai terjojol gigi ikan merah ni


pandangan dari belakang kepala ikan merah memang isi dia tebal

Kari Kepala Ikan Merah
[sama jer bahan2 dan kaedahnya bila menyediakan kari ikan yang lain]

Bahan2nya :-

1 biji kepala ikan (tak kisah ler kepala ikan aper pun)..bersih dan toskan

Bahan Tumis:-
3 ulas bawang merah @ 1 labu bawang besar...di hiris nipis2
2 ulas bawang putih..hiris nipis2
1 sudu teh halba campur
2 tangkai daun karupuley@daun kari

Rempah Paste:-
50gm serbuk rempah kari ikan (2 peket 25gm sebarang jenama)
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh garam halus
air secukupnya
~ satukan semua dan kacau sebati hingga menjadi pes ~

Bahan sampingan:-
2 sudu makan air asam jawa
1 biji tomato...di belah wedges
1 labu bawang besar..di belah wedges
2 biji cili hijau..belah jangan sampai putus, buang bijinya
5 biji kacang bendi atau 1 biji terung bulang@terung batang (optional)
1 pokok daun bawang..di potong memanjang
80-100 gm santan
garam
minyak untuk menumis secukupnya

Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga bawang kuning dan wangi
Perlahankan api dan masukkan pes rempah dan sedikit air...kacau sebati
Kacau selalu sehingga rempah pecah minyak
Masukkan air asam jawa dan kacau lagi untuk seketika
Masukkan cili muda, kacang bendi atau terung..biar sekejap
Masukkan kepala ikan..kacau biar berpalut dengan rempah
Curahkan santan dan masak sehingga mendidih
Bila mendidih masukkan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan belahan tomato, bawang besar dan daun bawang
Matikan api dan siap di hidangkan bersama nasi dan sesuai juga di cicah dengan sebarang roti tawar

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment