terlupa plak nak timbang berapa berat kepala ikan merah ni
Bahan2 tumis dan bahan pelengkap untuk kari kepala ikan merah
serbuk rempah kari dan serbuk santan segera
kepala ikan yang sudah tiba masanya di masukkan kedalam kuali
berenang lah kepala ikan di dalam lautan santan
dah masak..tudia sampai terjojol gigi ikan merah ni
pandangan dari belakang kepala ikan merah memang isi dia tebal
Kari Kepala Ikan Merah
[sama jer bahan2 dan kaedahnya bila menyediakan kari ikan yang lain]
Bahan2nya :-
1 biji kepala ikan (tak kisah ler kepala ikan aper pun)..bersih dan toskan
Bahan Tumis:-
3 ulas bawang merah @ 1 labu bawang besar...di hiris nipis2
2 ulas bawang putih..hiris nipis2
1 sudu teh halba campur
2 tangkai daun karupuley@daun kari
Rempah Paste:-
50gm serbuk rempah kari ikan (2 peket 25gm sebarang jenama)
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh garam halus
air secukupnya
~ satukan semua dan kacau sebati hingga menjadi pes ~
Bahan sampingan:-
2 sudu makan air asam jawa
1 biji tomato...di belah wedges
1 labu bawang besar..di belah wedges
2 biji cili hijau..belah jangan sampai putus, buang bijinya
5 biji kacang bendi atau 1 biji terung bulang@terung batang (optional)
1 pokok daun bawang..di potong memanjang
80-100 gm santan
garam
minyak untuk menumis secukupnya
Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga bawang kuning dan wangi
Perlahankan api dan masukkan pes rempah dan sedikit air...kacau sebati
Kacau selalu sehingga rempah pecah minyak
Masukkan air asam jawa dan kacau lagi untuk seketika
Masukkan cili muda, kacang bendi atau terung..biar sekejap
Masukkan kepala ikan..kacau biar berpalut dengan rempah
Curahkan santan dan masak sehingga mendidih
Bila mendidih masukkan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan belahan tomato, bawang besar dan daun bawang
Matikan api dan siap di hidangkan bersama nasi dan sesuai juga di cicah dengan sebarang roti tawar
*Selamat Mencuba*
No comments:
Post a Comment