Ikut

Friday, June 17, 2011

ROTI GORENG PEDAS


Assalammualaikum, salam sejahtera dan selamat pagi sabtu 18 June 2011

Pagi ni sebelum keluar rumah sempat sediakan roti goreng pedas untuk anak2 kat rumah. Anak2 CK tidak begitu gemar roti yang berperisa manis atau lemak jadi inilah yang terfikir oleh CK untuk sarapan diaorang.

Resepi asal adalah dari Puan Noorma Noor kawan fb yang baru2 ini telah berkongsi resepinya dengan rerakan yang lain jadi CK letakkan resepi ni di sini untuk panduan rakan2 yang lain pulak. Terima kasih Noorma sedap sungguh rasa roti goreng pedas ni. Kebetulan di samping sardin yang di jadikan inti CK juga ada sedikit stok tuna jadi CK buat 2 perasa untuk merasa perbezaannya. Rasanya kedua dua inti pun sedap juga jadi terpulang lah kepada rakan2 semua nak letak inti apa yang bersesuaian dengan selera anda.

roti sandwich yang dipotong kulit tepinya. potonglah shape camna yg di sukai

yg inti kaler gelap tu sardin & yg cerah tu tuna..sapu ats setiap kpng roti sblm digoreng

Roti Goreng Pedas

Bahan2nya:-
Roti sandwich secukupnya..buang tepinya

Bahan A:-
1 tin besar sardin sebarang jenama..keluarkan ikan, buang tulang & perutnya dan lecek halus
1 labu bawang besar..di potong dadu
1 biji cili hijau dan 1 biji cili merah..di cincang halus
1 pokok kecil daun bawang & daun sup...racik halus2
serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 biji telur
minyak secukupnya untuk menggoreng
~ Gaul rata semua bahan2 di atas...ketepikan ~

Bahan untuk menyalut roti:-
5-6 biji telur
sedikit garam dan serbuk lada putih
~ campur semua dan kocok sebati ~

roti berinti tuna stlah siap di goreng

Cara Membuatnya:-

Letakkan bahan A di atas setiap keping roti (macam buat sandwich)
Tekan-tekan inti di atas roti...buat hingga habis
Celupkan roti yang ada inti di atasnya kedalam telur dan pastikan kesemua bahagian roti bersalaut telur
Goreng hingga kuning keemasan di kedua dua belah roti
Angkat dan toskan di atas tisu dapur sebelum di hidangkan bersama sos kegemaran

* Selain dari inti sardin boleh juga di letakkan inti daging@ayam bercampur kentang, udang, cincangan sosej dll
* Bahagian tepi kalau suka boleh di potong kecil2 dan di masukkan dan di kacau sebati bersama bahan2 A

*Selamat Mencuba*

roti berinti sardin stlah siap digoreng

kulit tepi roti akhirnya dicampur baki telur dan digoreng..elak pembaziran

2 comments:

  1. ada rasa macam pizza sikit tak?
    yang last sekali tu...good idea...kalau tak mbazir je kan

    ReplyDelete
  2. ada rasa pizza aura melayu hehe..dh hmpir 2 thn kulit roti wat cam2 & kkdang yg tu sold out dulu dr yg main nyer :)

    ReplyDelete