Ikut

Sunday, December 11, 2011

BEGEDIL TAUHU


Assalammualaiku dan selamat petang minggu 11 December 2011.

Petang ni hujan lebat turun mencurah curah, keadaan langit mendung bermakna hujan akan turun dalam jangka masa yang lama, tak pasti plak hingga bila..kalau berlarutan hingga ke malam best juga pasti awal2 dah berada dalam selimut, lena dalam keadaan cuaca yang sejuk sedar2 dah pagi hehehe

Petang hujan2 ni apa lagi perut pun asyik minta di isi saja. Tengahari tadi lunch awal sekitar jam 12. Lunch makan nasi tomato, ayam masak merah & daging goreng kunyit jer.

Petang ni memang dah berhajat nak buat bergedil tauhu. Beberapa hari lepas ada tengok rakan fb KakLong Lyn tayang bergedil tauhu buatannya, terliur lah plak tengok. Tauhu ni kalau tak dijadikan masakan pun CK suka goreng dan cicah ngan sos cili atau sos tomyam memang peberet lah. Resepi asal dari KakLong Lynn tp CK ubahsuaikan mengikut citarasa CK..terima kasih KakLong Lynn kerana mencetus idea untuk sediakan bergedil tauhu ni. Jom tengok camner CK projekkan tauhu ni hahaha...!!!


BERGEDIL TAUHU
Resepi : chekiahcollections.blogspot.com

BAHAN2NYA:-

6 keping tauhu..basuh, toskan hingga airnya kering dan lecek hingga hancur
400gm daging kisar..basuh dan toskan
1 biji bawang besar..diracik nipis dan halus
1 biji cili merah..diracik halus
1 biji cili hijau..diracik halus
4-5 biji cili padi..diracik halus (kalau nak pedas..tak letak pun tak mengapa)
secekak daun bawang
2 helai daun kari (ambik daunnya dan racik halus2)
1 sudu besar tepung kentang
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam halus
1/2 kiub pati ayam (hancurkan)
2 biji telur (di kocok)
minyak untuk menggoreng

..campuran semua bahan2..

..waktu menggoreng kena hati2 takut berderai..

CARA MEMASAKNYA:-
Campurkan kesemua bahan2 kecuali minyak.
Panaskan sedikit minyak (BUKAN goreng terendam)
Bentukkan adunan mengikut bentuk dan saiz yang disuka atau sudukan bulat2 kedalam minyak dan tekan sedikit biar leper
Biar bergedil masak dan kuning dibahagian bawahnya baru lah perlahan lahan terbalikkan..hati2 takut berderai
Setelah kedua dua bahagian kuning keperangan boleh lah diangkat dan diletakkan diatas tissue dapur
Biar sedikit sejuk sebelum dimakan bersama sebarang sos cicahan.

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment