Ikut

Tuesday, November 8, 2011

CENDAWAN GORENG TEPUNG


Assalammualaikum, selamat petang dan salam sejahtera .

Mungkin ramai yang dah pernah menikmati cendawan goreng. Secara jujurnya CK baru mengenali cendawan goreng 2 bulan lepas dan ketika menaip ni tahap nya dah "jatuh cinta" gitu hehehe.

Dalam rondaan menjengah dapur kekawan blogger kekadang terklick kat resepi cendawan goreng, teliti resepi dan tengok rupa kat gambar yang disertakan, memang menarik dan berhajat nak buat juga satu hari sebab perasaan pelik melanda diri "cendawan pun boleh digoreng dan dijadikan kudapan?" tapi asyik menerai resepi2 lain sehingga terlupa sejenak akan cendawan goreng.

Baru2 ini sewaktu berpusing pusing mencari sayur2 kat pasar ternampak cendawan tiram lebar2 saiznya apa lagi laju jer menuju kepada penjual dan rembat 2 3 peket. Mahal juga cendawan tiram ni, sepeket (ada lah 3 keping) berharga RM3.50. Disebabkan hasrat nak makan cendawan goreng buatan sendiri beli lah juga tapi taknak lah beli lebih2 takut tak memenuhi selera tekak CK dan ahli keluarga.

Balik rumah selongkar resepi2 kat google tengok yang mana bersesuain untuk diikuti. Kali pertama ni ikut resepi kat blog Dapurku Sayang. mohon izin copy paste resepinya kat sini yer puan DayangJack, terima kasih bebanyak sudi share resepi cendawan goreng yang mabeles sedap ni. Jom tngok resepi kepada sesiapa yang baru for the 1st time teringin nak merasai hasil gorengan cendawan sendiri. Sekiranya kreatif boleh ler rekacipta sendiri resepinya insyaAllah walaupun ada kekurangan dari segi bahan tapi hasilnya pasti akan sedap juga.


CENDAWAN GORENG CRISPY
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

BAHAN2NYA:-
250 g cendawan (dicuci bersih dan dikeringkan)
1 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 sudu besar mentega
garam secukupnya
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit lada sulah


CARA MEMBUATNYA:-
Kisar/blend semua bahan kecuali cendawan hingga sebati.
Siat-siatkan cendawan jika perlu.
Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak betul-betul panas.
Celupkan cendawan ke dalam adunan tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Kemudian toskan.
Hidangkan panas-panas bersama sos cili atau sos bermayonis.

goreng sekeping2..hasilnya kureng rangup mungkin disebabkan tebal kepingannya

goreng racik nipis2 memanjang..hasilnya lebih sedap sebab lebih rangup

2 comments:

  1. syok ratah cendawan goreng tepung ni!

    ReplyDelete
  2. btoi mala..mmg sguh syiokkkkkkkk..!!!

    ReplyDelete