Ikut

Wednesday, October 19, 2011

DAGING PRUN


Inilah lauk daging prun yang CK gandingkan dengan nasi beriani. Memang best sangat rasanya, ada rasa lemak, rasa masam manis dan wangi minyak sapi. Kombinasi yang sesuai dengan nasi2 "istimewa" yang jarang2 kita masak, kalau nak layan dengan nasi putih pun ok juga tapi layan waktu nasi panas2 memang mantop!

CK blum pernah lagi masak macam ni walaupun selalu dengar orang bercerita letak buah prun. Masam manis buah prune bila telah menjerap kedalam daging memang mencetuskan satu citarasa yang lain. Selalunya CK sediakan daging masak kicap gitu jer tanpa tambahan prun tapi sekarang bertambah lah satu lagi resepi masakan daging, alhamdulillah dan terima kasih kepada yang sudi berkongsi resepi dan CK copy & paste kat laman blog ni pulak untuk panduan yang ingin mencuba. Terima kasih Chef Hanieliza & Umi.


DAGING PRUN
resepi : Chef Hanieliza
sumber C&P : Umi@HomeSweetHome.blogspot.com

BAHAN A:-
600 gm daging (dipotong nipis)
1/2 cawan buah prun (dibuang biji dan dimesin halus)
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
4 sudu besar minyak
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

BAHAN B (dihiris):-
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia

CARA MEMASAK:-
Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani.

2 comments:

  1. aduh kak kiah...tetibe pulak rasa lapar nengok ke nasi beriani ni...

    ReplyDelete
  2. meh le Cheq Sue msh ada lagi serba sket :)

    ReplyDelete