Ikut

Wednesday, October 19, 2011

ACAR MENTAH TIMUN NENAS


Acar mentah timun nenas ni simple jer nak buatnya. Selalunya CK jarang buat kecuali bulan puasa tu pun nak kasi lengkap hidangan nasi "istimewa" sebab rasa lemak susu dalam nasi akan lebih klass gitu bila terasa masam2 cuka dan nenas yang terdapat dalam kerabu mentah ini. Segala jenis acar kalau kat rumah CK tak mendapat sambutan hanya CK saja yang layan sebab tu jarang buat dalam kuantiti yang banyak buat cukup2 sorang makan saja kalau terlebih buat antar kerumah jiran2 tetangga dari terbuang begitu saja.


ACAR MENTAH TIMUN NENAS

1/2 batang timun..dihiris nipis2 (terpulang samada nak buang kulit atau tidak)
sejorong nenas- dihiris kecil-kecil
1 biji cili merah- dihiris kecil dan nipis
2-3 biji cili padi (kalau suka extra pedas)
1 biji bawang besar- hiris nipis2
cuka secukupnya
garam dan gula secukupnya


CARA MEMBUATNYA:-

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Sesuaikan rasa masam manis dan pedasnya

No comments:

Post a Comment