Ikut

Friday, July 15, 2011

MEE KARI LAGI


Assalammualaikum Warohmatullahiwabarokatuh!
Salam sejahtera dan selamat petang hari Jumaat 15 Julai 2011.

I'M Back..!!!
Setelah sekian lama menyepikan diri petang ini chekiah kembali menjengah blog kesayangan dengan penuh rasa kerinduan terhadap rakan2 dan pengunjung setia laman blog ini. Kehilangan chekiah bukan ler kemana-mana cuma pergi bercuti sambil menziarahi sedara mara serta kekawan facebook.

Setelah sesiap menyapu sampah sarap dan sawang dan mengelap habuk2 yang agak tebal di blog ni chekiah publishkan masakan pertama setelah pulang dari bercuti.

Mee kari ... ni kali kedua dalam hidup chekiah menyediakan mee kari yang kebelakangan ni chekiah perasan merupakan makanan peberet encik somi. Baru-baru ini semasa dalam perjalanan ke Gombak singgah rehat dan makan di R&R. Encik Somi telah memesan mee kari untuk makan tengahrinya tetapi mengadu tak puas sebab rasanya tak sedap dan bahan-bahan topping plak tak seberapa. Melihat kekecewaan di raut mukanya membuat chekiah berazam bila pulang nanti nak sediakan mee kari yang sedap untuknya. Hari ini baru berkesempatan menyediakannya dan Alhamdulillah mendapat pujian yang bertalu talu darinya dan anak2 pun berulang ulang makan.

Kali pertama percubaan chekiah memang terdapat banyak kekurangan dari segi bahan2 tapi kali ni kiranya all out lerrr..


Bahan-Bahan:-
1 kg mee kuning (di celur)
50 sen taugeh (di celur)
Seringgit sawi (di celur)
1/4 kobis (di celur)
sedikit daum kesum@daun cenohom (di simpul)
1 btg bunga kantan (di belah 4@ di hiris kasar)

600gm daging@ayam (dipotong ikut suka)
600g udang (di rebus)
(kulit udang jangan di buang, cuci sekali, rebus & dikisar halus, tapis ambik airnya)
400gm isi kerang (di rebus ambik airnya)

10 ulas bawang merah dikisar halus
5 ulas bawang putih dikisar halus
2 peket serbuk kari daging
5 sudu makan cili giling
sedikit jus asam jawa

2 keping tahu (goreng & potong nipis)
2 keping kek ikan (fish cake) di potong
6 biji bebola ikan (fish ball) di belah
6 keping filamen ketam (di potong)

santan pekat (dari 2 biji kelapa)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Untuk Hiasan:
-------------------
5 biji telur di rebus (belah 2 atau 4)
daun bawang
daun pudina
limau kasturi
Cili api
Cili merah
Bawang goreng

No comments:

Post a Comment