Ikut

Saturday, April 23, 2011

SPICY FRIED CRAB

Assalammualaikum dan salam hari minggu 24/4/2011 untuk semua..
selamat berehat dan bersantai kepada rakan2 yang menjadikan hujung minggu sebagai hari untuk manja2kan diri. Hujung minggu ni chekiah dah plan nak mengemas apa yang patut dan nak masak untuk makan tengahari kalau selalunya hari sabtu dan ahad hari "off day" chekiah...jangan tak tahu full time housewife pun wajar di beri cuti supaya dapat merehatkan badan dan minda agar segar kembali bila masuk ke dapur semula pada hari isnin nanti hehehe...

Dah seminggu anak dara sulung chekiah ada di rumah, dia cuti semester so macam2 masakan yang chekiah masakan untuk memenuhi selera dia maklumlah masa kat hostel tak dapat nak makan makanan seperti di rumah.

Hari ini chekiah sediakan ketam goreng bercili..sebab masakan ni jer yang di minati oleh anak2 chekiah kalau masak masakan lain dia orang tak berapa nak "terkam" maka tergolek golek lah ketam tu sayang pulak almaklumlah ketam bukannya murah kan...

Resepinya chekiah sertakan sekali lagi walaupun sebelum ini chekiah dah pernah kasi tapi tak palah kasi banyak kali pun bukan nak luak pun, jom belek resepinya:-


Spicy Fried Crab

600 gm ketam..bersih dan toskan

Bahan tumis (A):-
4 sudu makan minyak
5 ulas bawang merah .. di hiris nipis
3 pelepah daun kari .. lurutkan ambik daun saja

Bahan kisar (B):-
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Kisar (C):-
1 batang serai
2 biji cili hijau
5 biji cili padi (dikecualikan)
1 biji tomato

Bahan rempah (D):-
50 gm rempah kari ketam sebarang jenama
2 sudu makan serbuk cili

Bahan sampingan :-
garam dan gula
1 bi ji tomato (di belah 4)
daun sup dan daun bawang

Cara memasaknya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga naik garing.
2. Masukkan bahan B dan kacau lagi hingga naik bau.
3. Campur bahan C kacau seketika dan masukkan bahan D... masukkan garam dan gula secukup rasa
4. Masak dengan api yang sederhana sehingga terbit minyak
5. Bila rempah dah pecah minyak masukkan ketam, kacau rata dan biar sekejap
6. Sebelum angkat masukkan hirisan daun bawang dan daun sup serta belahan buah tomato
7. Sedia di hidangkan

*Selamat Mencuba*

2 comments:

  1. wauu sedapnya...nak sekor boleh?

    ReplyDelete
  2. boleh aja kasih meh chekiah kasi sekilo sekoq x terasa lekat celah gigi jer :)

    ReplyDelete