Ikut

Monday, May 28, 2012

KEK PISANG PERASA LEMON


Assalammualaikum dan selamat petang


Petang ni layan kek pisang untuk minum petang. Disebabkan kamera "chokia" kejap light dia on kejap off menyampah nak snap gambar jadi CK gunalah gambar lama (yang blum sempat ditayang lagi kat blog hanya tayang kat wall fb saja)


Ulang buat kek pisang versi ni sebab strukturnya lembut dan baunya harum. Selalu versi yang dolu2 ada letak esen pisang dan esen vanilla jadi baunya macam "menyengat" sket kepala otak dan mungkin sebab tu lah tak dpt nak layan lebih2 sekadar 1 2 keping saja. Satu lagi yang CK perasan versi sekarang ni tak nampak urat2 pisang kat kek tu sebab CK blend pisangnya tak lecek macam dolu. Kat rumah anak dara bongsu tu kalau dia nampak urat2 pisang baik pada kek, muffin atau lepat mesti dia tak nak makan. Kali ini CK terpaksa "bohong sunat" katakan letak perisa pisang tak letak pisang, baru dia laju jer capai dan makan, hehehe...!!!


Resepi ni hasil olahan CK dari banyak2 resepi yang CK belek hasil carian dari google. Terima kasih pada semua yang mungkin perasan ada bahagian2 adalah hasil resepi sendiri yer!


KEK PISANG PERASA LEMON
resepi : rakan2 blog
olahan : Che Kiah


Bahan2nya:-


200 gm pisang emas/berangan -lecek@blend
150 gm gula kastor (leh kurangkan ke130gm sekiranya tak suka manis)
1 sudu besar perahan air lemon
1 sudu kecil parutan kulit lemon
2 biji telur
1/2 sudu teh ovalette
250 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
125 ml susu segar
100 ml minyak


Cara Membuatnya:-
Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder...ketepikan
Gaulkan pisang, gula, air perahan lemon & kulit lemon sehingga sebati
Blend telur, ovalette & minyak hingga kembang dan masukkan kedalam mangkuk besar. Masukkan adunan pisang kedalam mangkuk yang berisi telur dan kacau rata. Campurkan tepung gandum sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar. Bakar sehingga masak

adunan yang telah siap menunggu untuk dibakar saja

buat separuh adunan saja sebab tu tak penuh loyang, buat bebanyak takut tak habis

dah siap dibakar, tunggu sejuk dulu baru di potong kalau tak akan berserabut :)

camnilah rupanya setelah dipotong...yg best xnampak urat2 pisang

sedap dimakan dengan kopi-O atau minuman panas yang lain..jemput semua!


No comments:

Post a Comment