Ikut

Monday, February 20, 2012

KOAY TEOW GORENG


Assalammualaikum & selamat malam


Dah hampir lewat malam baru berkesempatan jengah blog sekejap. Keadaan mata memang tak mengizinkan tapi gagahi juga sebab tak nak perap N3 lelama nanti berkulat & malas nak uploadkan.


Diner malam ni pekena koay teow goreng saja sebab malas dah nak berlama kat dapur. Sejak petang tadi badan terasa seram sejuk macam nak demam, selepas maghrib dah mula bersin memanjang sah ler dah kena selsema. Gagahi juga prepare koay teow goreng secepat mungkin sebab lepas tu nak telan ubat dan nak tido berat sangat rasa kepala


KOAY TEOW GORENG
Bahan2nya:-
1 kilo kuey teow
500 gm udang basah sederhana besar..bersih & tanggalkan kulitnya
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kering kisar (tambah ikut suka pedas)
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 biji telur
1 genggam taugeh (ikut suka)
1 ikat kucai (potong memanjang)
1 keping kek ikan (hiris nipis)
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
garam dan perasa secukpnya
1/2 cawan air


Caranya:-
cuci dan toskan kuey teow
blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih (kalau nak hiris nipis pun boleh)
panaskan minyak dan tumis bawang yang ditumbuk goreng hingga kekuningan
masukkan cili kering kisar + sedikit air..kacau rata dan masak hingga pecah minyak
masukkan udang basah dan biar sekejap
campurkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
masukkan garam dan perasa dan kacau rata
pecahkan telor dan kacau perlahan lahan
bila nampak telur dah sedikit keras masukkan tauge, kucai, kek ikan dan kacau sebati
akhir sekali masukkan kuey teow dan gaul hingga rata
sedia dihidangkan dengan taburan hirisan cili, daun bawang+daun sup serta bawang goreng

2 comments:

  1. kuetiau goreng nie makanan favourite saya. masak kering ke, basah ke, rencah meriah ke, sikit ke, memang saya suka. :D

    ReplyDelete
  2. yer ker atnur? kak pn ske juga apa jenis mskn koay teow so blh lah kita geng yer! :)

    ReplyDelete