Ikut

Saturday, February 26, 2011

GULAI DAGING

Bahan-bahannya:-

600gm daging isi + tulang + lemak + tetel
1 paket (25gm) serbuk kari daging Alagappa's
1 paket (25gm) serbuk kari daging babas
2 biji kentang (belah 4)
1/2 batang carrot (potong ikut suka)
3 biji cili hijau (belah dua tapi jangan putus..buang biji)
2 biji tomato yang sedang besarnya (potong baji)
garam
100gm santan

Bahan Tumis:-
3 sudu makan minyak sapi
4 sudu makan minyak masak
5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan (disimpul)
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 inci kulit kayu manis

Bahan Kisar :-
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara Memasaknya:-
Dalam periok atau kuali panaskan minyak masak + minyak sapi
Tumiskan bahan tumis hingga wangi..masukkan bahan kisar kacau sebati..
Masukkan kedua jenis rempah + sedikit air..kacau selalu supaya tidak melekat..masak hingga naik minyak
Masukkan daging reneh sampai empuk..baru campurkan kentang dan carrot..kacau sebati dan masak hingga kentang + carrot empuk
Tambah cili hijau dan santan..kacau sebati..tambahkan garam secukup rasa
Biarkan mendidih dan masukkan tomato.

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment