Sunday, September 18, 2011
NIPS FAMOUS AMOS
Biskut yang satu ni anak dara bongsu yang buat. Ok lah kan masa dia ngah buat ibu dia sempat betulkan pinggang rehat seketika sebab dia jenis yang tak suka orang tolong semua dia nak buat sendiri.
Dok prati dia ni ada juga minat bab2 buat biskut dan kek then bawa gi sekolah jamu kawan2. Percubaan pertama suatu waktu dulu dia tak puas hati sebab bila masak biskut jadi leper dan kembang walaupun letak 1/2 sudu teh jer adunan atas dulang pembakar. Kali ini CK dah tahu kat mana silapnya. Sewaktu sesi pukul gula, mentega, telur & esen vanilla guna jer senduk kayu tak perlu guna mixer sebab mixer akan buat adunan terlalu kembang kerana gula dah hancur sehancurnya sebab tu ler kembang melebarrr bila masak.
Nips Famous Amos
Bahan2nya:-
75 gm butter
75 gm gula halus (kalau tak nak manis kurangkan)
50 gm walnut cincang @ sebarang kacang yang disukai
50 gm chocolate chips
1 biji telur
175 gm tepung berserbuk penaik (self raising flour)
(boleh juga gunakan tepung gandum + 1 1/2 sudu kecil baking powder + 1/2 sudu kecil bikarbonat soda
75 gm gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam halus
Cara Membuatnya:-
Pukul gula, mentega, telor, dan esen vanilla hingga sebati.
Masukkan bahan2 yang lain dan adun sebati
Sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar dan hias dengan chocolate nips
Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit atau sehingga masak (bergantung pada jenis oven)
*****
sumber : rakan facebook..dah tak ingat siapa..apa2pun terima kasih yer!
Labels:
Aneka Biskut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment