Ikut

Thursday, September 15, 2011

BISKUT MACADAMIA KELAPA


Sebelum ni hanya pernah dengar nama kacang macadamia tapi belum pernah nengok. Masa nak buat semekut ni kamera dah mula meragam tapi tak brapa pasan dok ler snap picture kacang ni hasilnya hampeh picture jadi kelabu malas lahh nak tayang. Kacang ni agak mahal dari kekacang yang lain, CK beli 100gm = RM7. CK teringin nak makan biskut ni hasil dari dok belek buku resepi yang CK beli kat kedai bakeri Bake With Yen. Nama asal semekut ni ialah Biskut Macadamia Madu tapi dalam resepinya takder pun diletakkan madu jadi CK tukar nama resepi dari madu ke kelapa sebab ada menggunakan kelapa kering dalam resepi ni.

Biskut ni agak manis disebabkan salutan cooking chocolate dan chocolate putih jadi next time buat kena kurangkan penggunaan gula dalam resepi.


Biskut Macadamia Kelapa
sumber : BWY Biskut Raya

Bahan2nya :-
125 gm mentega
55 gm gula icing
1 biji telur
200 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
50 gm kelapa kering
30 gm susu tepung
75 gm kacang macadamia (cincang)

Hiasan:-
150 gm coklat masak
150 gm coklat putih
gula manik (jika suka)

Cara Membuatnya:-

1. Pukul mentega perlahan-lahan, masukkgan gula icing dan telur

2. Masukkan tepung gandum, bikarbonat soda, kelapa kering, susu tepung dan kacang macadamia cincang.

3. Campur semua bahan dan gaul sehingga jadi sebati.

4. Ambil 10gm adunan, bulatkan seperti bola dan tekankan sedikit biar leper. Boleh juga di tekap dengan penekap

5. Bakar pada suhu 180C selama 15-18 minit atau sehingga masak

6. Biarkan biskut sejuk dahulu sebelum celup kedalam coklat masakan yang telah dicairkan dengan kaedah double boiler


adunan yang telah siap di uli manja2 gitu..

dah tersusun didalam loyang pembakar tunggu untuk dimasukkan kedalam oven

dah siap di bakar, kena tunggu sejuk dulu untuk di make-up hehe..


separuh biskut telah dicelup dengan kompaun chocolate gelap

akhir sekali celup sebelah lagi bahagian semekut dengan chocolate putih dan hiaslah ikut kreativiti masing2

6 comments:

  1. kak cayalah taun ni berbiskut biskut hehehe ada lagi dak?

    ReplyDelete
  2. salam kak kiah, banyak betoi koleksi kuih raya. cantik-cantik pulak tu.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah sedap kasih maklum ler sturuktur body sekut ada kacang & kelapa kering :)

    ReplyDelete
  4. nak caya habis cayaq kkay mimi hehehe...ghedak ada lah lagi klau nak mai bawak camca occay! hahaha..

    ReplyDelete
  5. wslm mala. ada ler sket2, nk yg cantik2 & glamour xder ler yg hodoh2 & x segak boleh lahhh :) slmt hari raya maaf zahir batin mala.

    ReplyDelete