Ikut

Monday, September 12, 2011

BISKUT KACANG


Assalammualaikum dan selamat pagi Selasa 13 September 2011, 15 Syawal 1432 Hijrah.

Sekejap jer dah masuk minggu ke-3 di bulan September dan kita berada di hari yang ke-15 di bulan Syawal. Kemeriahan Hari Raya masih lagi kita rasakan walaupun tidak lagi semeriah minggu pertama. Kesibukan CK di rumah dengan anak-anak dan juga berhari raya pun dah makin beransur kurang dan boleh ler CK lebihkan sedikit masa untuk mengemaskini blog yang dah banyak ketinggalan dari rakan2 yang lain...yerlah orang sejak awal dah letak macam2 resepi biskut dan kek di blog sedangkan CK baru terkial kial nak susun gambar2 yang telah CK snap sebelumnya.

5 6 n3 yang berikutnya ialah biskut raya yang telah CK sediakan untuk tahun ini. Semua biskut adalah hasil buatan sendiri. Meskipun tak cantik dan tak molek seperti biskut2 orang lain tapi CK rasa puas hati sebab semuanya di buat sendiri tanpa membeli. Rakan-rakan yang bekerja kalau membeli tu kira wajarlah sebab tak der banyak masa terluang untuk membuat sendiri.

Biskut pertama yang CK buat 9 hari sebelum raya ialah biskut kacang (atau dikenali juga dengan panggilan biskut mazolla). Kali ini ada kelainan sedikit sebab menggunakan campuran kacang tanah kisar dan juga mentega kacang, selalunya hanya kacang tanah kisar dan minyak jagung. Terima kasih kepada puan empunya resepi (dah lupa rakan fb yang empunya resepi)

adunan yang telah siap di uli

BISKUT KACANG
Bahan2nya:-

450 gm tepung gandum
250 gm mentega kacang (kasar atau halus)
50 gm kacang tanah (goreng dan kisar sederhana halus)
200 gm minyak jagung atau minyak mazolla
200 gm gula icing
25 gm tepung Hoen Kwee
sedikit garam halus

Cara Membuatnya:-

Masukkan kesemua bahan kecuali minyak
Gaul rata sehingga semuanya sebati
Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan uli hingga mendapat doh yang lembut
Terap dengan sebarang acuan pilihan
Sapu kuning telur dan tabur sebarang hiasan di atasnya
Bakar pada suhu 180C sehingga masak

setelah mencanai boleh ler di gunakan terap atau acuan kegemaran masing2


ketebalan adunan mestilah serata baru senang untuk menerap

jarakkan biskut dalam dulang pembakar agar tidak melekat antara satu sama lain

akan menten buat biskut kacang guna resepi ni sebab memang sedap sangat

2 comments:

  1. lamanya tak bersiaran CK
    lain kali boleh try biskut ni pulak :)

    ReplyDelete
  2. CK baru pulang brcuti raya dr kl kasih. ingat x CK tanya no contact kasih??? klau dpt waktu tu leh ler calling2 jumpa kasih :)Try lah biskut ni kasih mmg sdp insyaAllah.

    ReplyDelete