Ikut

Thursday, September 15, 2011

KOSUI@KASWI


Petang semalam buat kuih kaswi atau ditempat CK lebih dikenali dengan panggilan kuih kosui. Tertanya tanya lah plak apa bezanya kaswi dengan kuih lompang? Sejak kecil hingga sekarang yang CK faham kalau adunan di masukkan kedalam mangkuk2 kecil dikukus dan diletakkan kelapa parut kat tengah2 tu namanya kuih lompang dan ada kalanya kuih lompang dibuat dengan berbagai warna seperti putih, merah jambu dan kuning. Kuih kaswi@kosui di masukkan kedalam loyang@pelengat dan bila masak dipotong empat segi dan digaul dengan kelapa parut. Nampaknya CK kena buat survey untuk pastikan bezanya kuih kaswi dan kuih lompang dan kalau dapat jawapannya akan CK letak disini.

suka makan kuih ni sebab lembut & brlemak ngan kelapa parut + garam

KUIH KOSUI
sumber: Masakan Popular Malaysia

Bahan2nya:- [hidangan untuk 6-8 orang]

500 ml air
80 gm gula melaka
80 gm gula merah
80 gm gula pasir
3 helai daun pandan..disimpul
120 gm tepung beras
60 gm tepung ubi
60 gm tepung Hoen Kwee
250 ml air
2 camt air kapur
200 gm kelapa parut putih
sedikit garam

Cara Menyediakannya:-

1. Jerang 500 ml air, gula melaka, gula merah, gula pasir dan daun pandan. Bila gula larut angkat
2. Tapiskan air gula ke dalam mangkuk dan biarkan sejuk
3. Gaul air gula bersama tepung beras, tepung ubi, tepung Hoen Kwee, air dan air kapur hingga
tidak bergentel. Tapiskan kedalam jag agar mudah dituang.
4. Lenserkan acuan (mangkuk kecil) dengan minyak. Tuangkan bancuhan ke paras 4/5 penuh
5. Kukus hingga masak dan berlubang di tengahnya. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
6. Hidangkan dengan kelapa parut yang dicampur garam.

*Selamat Mencuba*

tak leh layan selalu sebab manis, sesekali ok lah hehe..!!!

No comments:

Post a Comment