Ikut

Wednesday, May 11, 2011

UDANG MENTEGA BERPERISA


Aduyai sekejap jer jam sudah menunjukkan pukul 12:38 awal pagi hari khamis 12 May 2011.

Mungkin waktu ni ramai teman2 chekiah dah hanyut belayar entah kemana mana hehehe..selamat berehat dan sem0ga di buai mimpi2 yang indah. chekiah pun kejap lagi dah nak masuk tido..mata dah berat.


Untuk N3 yang terakhir malam ni chekiah nak kongsi resepi udang mentega berperisa yang memang dah lama teringin nak masak dan makan. Resepi ni chekiah dapat dari buku masak Masakan Popular Malaysia lama dulu. Masa mengemas ngemas kabinet buku terjumpa resepi ni jadi memang nak kena segerakan projek masak resepi ni sebab takut hilang lagi resepinya.


Hasrat nak makan udang mentega atau owang putih kata butter prawn hasil dari selalu jengah kat blog rakan facebook iaitu Puan Jue yang dah pun menayang masakan ni jadi apa lagi makin teruja nak mencuba pulak. Terima kasih Puan Jue kerana menyuntik semangat chekiah untuk segera mencubanya. Untuk 1st time ni chekiah follow resepi koleksi chekiah dan maybe next time chekiah akan follow pulak style Puan Jue.

Pada pandangan chekiah lah udang masak cara camni elok sangat kalau di ratah begitu saja sebab kuit udang pun dah jadi rangup di salut oleh campuran butter dan kuning telur. Bau tumisan bawang putih dan daun kari lebih menaikkan selera untuk menjamahnya dan ianya sesuai di makan waktu panas2 baru aromanya menyusuk nyusuk hidung..itu yang tak tahannn...


Udang Mentega Berperisa
[versi chekiah]

Bahan2nya:-
600 gm udang sederhana besarnya..potong sesungutnya tapi jangan buang kulit..basuh dan tuskan
minyak secukupnya untuk menggoreng udang
3 sudu besar susu segar@susu cair
3 biji telur..ambil kuningnya
3 sudu besar mentega
4 ulas bawang putih..di cincang
8 biji cili padi..di ketuk2
2 pelepah daun kari

Bahan Perap:-
1 biji telur..ambil kuningnya
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu teh garam halus
~ gaul sebati ~

Cara Memasaknya:-
1.Perap udang dengan bahan perap dan biarkan untuk kira-kira 15-20 minit
2.Pijarkan minyak, goreng udang hingga kekuningan..angkat dan tuskan
3.Campurkan susu dan kuning telur..kocok hingga sebati
4.Dalam kuali panas cairkan mentega
5.Tuangkan campuran susu dan kuning telur dan kacau dengan garfu untuk mendapatkan butiran halus
6.Masukkan cincangan bawang putih, cili padi, daun kari dan udang
7.Gaul rata sekejap atas api
8.Angkat dan hidangkan panas2

*Selamat Mencuba*

2 comments:

  1. blh..blh..psti blh. huluq 5 ekoq udang kat birai screen kasih..sambut tau~! :)

    ReplyDelete