Ikut

Friday, April 29, 2011

MASAK LEMAK CILI PADI KETAM

Assalammualaikum dan selamat petang 30 April 2011.

Hari ni hari sabtu dan merupakan hari hujung minggu hari chekiah merehatkan badan dan minda tapi tak juga leh berehat disebabkan aktiviti mengemas takder cutinya kena berjalan seperti biasa cuma agenda memasaknya jer yang off dah hehehe..so disini chekiah kongsikan resepi2 minggu2 yang lalu yang tak sempat chekiah uploadkan. Dibawah ni chekiah nak kongsi resepi masak lemak cili padi ketam dengan kekawan.


Masak lemak apa saja sekalipun memang kekadang boleh menaikkan selera orang-orang seperti chekiah yang kerap memasak kari atau gulai maklum lah tinggal kat Penang ni sedikit sebanyak mempengaruhi cara penyediaan masakan dan 2 dari anak2 chekiah lebih gemar menikmati masakan gulai atau kari daripada masakan asam pedas dan singgang(orang utara panggey pindang). Selalunya chekiah hanya masak lemak biasa tanpa meletakkan cili padi atau chekiah panggey cili letup sebab kepedasannya leh buat kepala cam nak meletup hehehe..Kali ni chekiah masak lemak cili padi dan bahan utama yang chekiah gunakan ialah ketam sebab chekiah tengok ramai rakan2 yang postkan masak lemak cili padi ketam di wall facebook so itu hari merupakan giliran chekiah pulak yang menayang masakan chekiah..Resepi di bawah ini ialah versi chekiah so pada yang sudi nak mencuba di persilakan.

Masak Lemak Cili Padi Ketam
[versi chekiah]

Bahan-bahannya :-
7-8 ekor ketam bunga..kalau besar belah 2..dibersih dan di toskan
1 biji kelapa di ambil santannya

Bahan Tumis:-
2 sudu makan minyak
4 ulas bawang merah di hiris nipis
1 batang serai..di ketuk

Bahan kisar :-
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
8-10 biji cili padi (kalau nak lebih berasap telinga leh lah di tambah lagi)
1 1/2 inci kunyit hidup (kalau nak tambah kekuningan boleh di tambah kunyit serbuk)
1 batang serai
1 inci halia

1 keping asam keping@asam gelugor
garam, gula & serbuk perasa secukupnya

Cara Memasaknya:-
1) Panaskan minyak..tumiskan bahan tumis
2) Setelah bawang kekuningan dan wangi masukkan bahan2 kisar dan sedikit air
3) Kacau dan masak sehingga pecah minyak dan agak kering airnya
4) Masukkan ketam dan asam keping..kacau sebati
5) Masukkan santan dan biarkan mendidih
6) Tambahkan garam, gula & serbuk perasa secukupnya
7) Kacau, keluarkan asam keping dan matikan api
8) Sedia untuk di hidangkan

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment