Ikut

Saturday, February 26, 2011

TEMOSA


Bahan2nya :-

kulit tembosa:-
4 mug tepung gandum
1/2 mug minyak panas
1/2 sudu teh garam
air secukupnya

uli semuanya hingga menjadi doh yg lembut ~ ketepikan

Inti:-
5-6 ekor ikan kembung (di rebus bersama sedikit garam)
4 sudu makan santan
4-5 biji cili padi
1 biji cili merah (buang biji & cincang)
1 pokok kucai (di potong ikut suka)
2 ulas bawang besar (di mayang)
3 biji telur (di rebus & di potong bulat2) ..chekiah tak letak sebab terlupa hehe
1 sbesar minyak masak
minyak untuk menggoreng temosa
garam secukup rasa

Cara Membuatnya:-
1. setelah ikan di rebus, asingkan tulang dan tumbuk isi ikan
2. panaskan 1 sbesar minyak dan masukkan bawang..goreng sampai layu
3. masukkan isi ikan, santan, garam, cili merah, cili padi dan kacau sebati sehingga kering
3. canai tepung & terap bulat2 mengikut ketebalan dan saiz kesukaan masing2
4. masukkan inti, letakkan sekeping telur rebus di atas dan lapiskan sekeping lagi kulit tembosa dan kelim kemas-kemas.
5. gorenglah dalam minyak yang banyak hingga keperangan
6. sedia untuk di hidangkan dan enak di makan bila2 masa.

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment