Saturday, February 26, 2011
FILAMEN KETAM BERSALUT
Bahan-bahannya:-
1 paket jejari ketam (crabstick)
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
sedikit lada sulah
sedikit serbuk kari
1/3 cawan tepung jagung
Sebiji telur di kocak sebati – ni saya tambah
Breadcrumbs secukupnya – saya tambah
minyak untuk goreng terendam
Cara-Cara:-
Gaul crabstick dengan lada sulah, garam dan serbuk kunyit. (Pastikan crabstick tidak dibiar lembik sgt selepas dikeluarkan dr freezer, nnt terburai nak gaul2 tu)
Kemudian dalam bekas lain, campurkan tepung jagung dengan serbuk kari, gaul rata.
Ambil crabstick dan golek-golekkan dalam campuran tepung tadi biar bersalut.
Celupkan di dalam telur, dan golekkan di dalam bekas yang mengandungi breadcrumbs.
Panaskan minyak dengan api sederhana besar dan masukkan crabstick.
Goreng dan balikkan perlahan dan masak hingga salutan tepung nampak
kekuningan dan berserbuk.
Angkat dan toskan. Hidang dengan cili sos dan mayonis....
* Selamat Mencuba *
Labels:
Aneka Fillet
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment