Saturday, February 26, 2011
LAKSAM
Bahan Laksam:-
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
secubit garam
4 cawan air
minyak untuk melenser
Cara Membuatnya:-
Campur kedua jenis tepung dan garam di dalam mangkuk
Masukkan sedikit demi sedikit air sambil di kacau hingga sebati
Lenser 2 atau 3 loyang berukuran 22 cm dengan minyak (chekiah guna tudung periok jer :)
Tuang sedikit bancuhan tepung untuk membentuk satu lapisan yang nipis
Kukus selama 2-3 minit atau hingga masak (panduan: nampak permukaan dah melembung dah masak ler tu)
Angkat dan gulongkan ketika masih suam2 sebab kalau sejuk ia akan retak atau pecah. Ulangi hingga bancuhan habis.
*****
Bahan Kuah:-
500gm ikan kembung (rebus..ambil isinya dan tumbuk)
1.5 - 2 liter santan (lbh kurang dari 2 biji kelapa)
2 keping asam gelugor
2 camca teh serbuk lada hitam
garam secukupnya
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*
(* di kisar halus)
Cara Membuatnya:-
Jerang isi ikan, santan, bahan kisar dan asam gelugor..di kacau sehingga mendidih
Setelah mendidih masukkan serbuk lada hitam dan garam..renehkan sampai pekat..tutup api
Bahan Sampingan:-
6-7 biji cili merah di kisar dengan 2cm belacan yg di bakar dan garam
1/2 biji timun*
5 batang kacang panjang*
1 kuntum bunga kantan*
(* di hiris kecil)
20gm daun selom (di mayang)
100gm tauge (di buang ekornya)
1-2 biji limau nipis (di belah 4)
Cara Hidangan:-
Hiris menyerong atau bulat gulungan laksam tebal ikut suka dan letakkan ke dalam mangkuk
Hidangkan dengan bahan sampingan dan curahkan kuah ke atasnya
Resepi ni untuk 5-6 orang dan cara memasaknya mengikut versi chekiah berkemungkinan berbeza
dengan penyediaan orang2 pantai timur.
*Selamat Mencuba*
Labels:
Aneka Mee,
Bihun,
Koayteow Dan Laksam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment