Saturday, December 3, 2011
AYAM GORENG KICAP MASAM MANIS
Assalammualaikum dan selamat malam.
Selalunya masak ayam goreng kicap memenuhi permintaan anak2 yang tidak pernah jemu2 memakannya. Malam ni masih lagi sediakan ayam goreng kicap tapi tambah sos tambahan kasi masam manis sikit rasanya. Ingatkan anak2 tak perasan akan kelainan rasanya rupa2nya citarasa tekak mereka lebih prihatin sebab baru sesuap jer masuk kedalam mulut mereka dah bertanya. Apa pun yang ditambah asalkan masih kekalkan goreng kicap tetap mereka layan sampai licin.
Resepi dibawah ni adalah peninggalan arwah emak CK. Kekadang cuba try test masak guna resepi orang lain tetapi semuanya tak menepati citarasa anak2 jadi sehingga saat dan ketika ini resepi ni lah yang akan di laksanakan. Resepi asasnya memang mudah cuma untuk kali ini penambahan bahan2 membuatkan resepinya macam banyak plak bahan yang diperlukan. Jom tengok resepinya.
AYAM GORENG KICAP MASAM MANIS
Resepi : ChE KiaH
BAHAN A
1 ekor ayam..bersih, potong mengikut size kesukaan dan toskan
2 sudu besar serbuk kunyi
1 sudu besar garam halus
1 sudu makan serbuk jintan manis
~ Perap semua selama 1/2 - 1 jam..goreng tiga suku masak ~
BAHAN B
3 biji ubi kentang..dipotong bulat sederhana tebal, basuh dan toskan
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
~ Gaul semuanya dan goreng hingga masak dan keperangan ~
BAHAN KISAR C
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
BAHAN HIRISAN D
2 biji bawang besar..hiris bulat sederhana tebal
2 biji tomato..hiris bulat sederhana tebal
1 biji cili merah..hiris menyerong
1 biji cili hijau...hiris menyertong
beberapa biji cili padi..diketuk
KICAP CAMPURAN E
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos pelam
1 sudu besar gula
BAHAN SAMPINGAN
2 sudu besar minyak
1 batang serai diketuk
1/2 kiub pati ayam
CARA MEMASAKNYA:-
Panaskan minyak, tumis bahan C dan serai hingga wangi
Masukkan bahan E dan sedikit air..kacau sebati dan masak sekejap (kalau nak berkuah lebihkan air)
Campurkan bahan D, A, B dan kiub pati ayam
Sesuaikan rasa dan kacau sehingga semuanya sebati
Bila bahan hirisan dah agak layu boleh lah di angkat
Sedia dihidangkan
*Selamat Mencuba*
Labels:
Aneka Masakan Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment