Friday, November 25, 2011
AYAM MASAK MERAH
Assalammualaikum dan selamat hari Sabtu 26 November 2011
Antara lauk yang disediakan untuk makan tenghari ini ialah ayam masak merah. Kebetulan anak lelaki CK ada kat rumah jadi orang kata masak special sikit. Selalunya jarang masak ayam masak merah lebih kepada masak jenis yang goreng atau rendang.
Masakan ayam masak merah selalunya terdapat berbagai versi. Ada yang suka menggorengkan ayamnya terlebih dahulu (agar isinya tidak hancur) dan ada yang lebih selesa masukkan ayam begitu saja tanpa digoreng. Kali ini CK masukkan isi ayam begitu saja tanpa digoreng terlebih dahulu sebab selalunya CK goreng sekejap lebih kurang tiga suku masak begitu.
AYAM MASAK MERAH
resepi : Che Kiah
BAHAN2NYA:-
1 ekor ayam..bersihkan, potong kepada ketulan ikut size kesukaan dan toskan
sedikit garam
sedikit kunyit
2 cwn minyak (untuk menggoreng ayam)
3 s/b minyak sapi + 2 s/b minyak lebihan menggoreng ayam
2 biji bawang besar- dipotong membulat
2 biji tomato sederhana di belah empat
1 cawan susu cair@santan pekat
2 batang serai-dititik
8 s/b soup tomato
2 s/b tomato puri
2 s/b gula
Garam secukup rasa
sedikit bawang goreng
daun bawang
BAHAN2 KISAR:-
8 biji cili kering (rebus@rendam dalam air panas agar lembut supaya mudah di kisar)
5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
BAHAN TUMIS:-
4 ulas bawang kecil di hiris
3 cm kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 helai daun pandan (simpul)
CARA MEMASAK :-
- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.
- Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam 3 suku masak. Ketepikan
- Panaskan minyak sapi + minyak lebihan goreng ayam dalam kuali
- Masukkan bahan-bahan tumis dan serai, kacau hingga terbit bau
- Masukkan bahan-bahan yang di kisar + sedikit air, perlahankan api dan masak sehingga pecah minyak
- Masukkan tomato soup dan tomato puri, kacau sebentar sebelum masukkan ayam, susu cair@santan
- Perlahankan api dan masak hingga pekat [kalau nak berkuah boleh lah dimatikan api setelah ayam lembut]
- Bila dah pekat masukkan tomato biji, bawang besar, gula dan garam secukup rasa.
- Masa menghidang taburkan daun bawang dan bawang goreng
*Selamat Mencuba*
Labels:
Aneka Masakan Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment