Ikut

Sunday, December 19, 2010

NASI GORENG SOTONG



Nasi goreng sotong ni selalu juga CheKiah dengar akan kesedapannya tetapi bila makan di kedai terutamanya kedai makanan siam rasanya biasa sahaja cuma kelainannya di letakkan sotong tapi pada cuti sekolah tahun lepas adik ipar CheKiah yang telah pulang bercuti dari Langkawi telah menyediakannya dengan begitu enak sekali maklum ler sotong yang di gunakan adalah hasil tangkapan suaminya sendiri. Kemanisan sotong yang baru betul2 membawa kelainan dari segi rasa pada nasi goreng sotong. Terima kasih kepada Adik Mah yang sudi memasak untuk kami sekeluarga pada hari itu.

Nasi Goreng Sotong
Bahan-bahannya:-

1 pinggan nasi putih yang di sejukkan terlebih dahulu
5 ekor sotong yang sederhana besarnya (di potong 2)
3 ulas bawang putih (di cincang)
1 ulas bawang besar (di cincang)
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan (kalau tak der letak jer 1 sudu teh garam halus)
4-5 biji cili padi (di potong pendek2@diketuk sebijik2)
1 biji telur
2 sudu makan minyak

Cara-cara:

Bersihakan sotong, buang kulit (ikut suka), potong, cuci bersih dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga layu kemudian masukkan bawang putih goreng hingga wangi
Masukkan sotong, sos tiram, sos ikan@garam, cili padi dan kacau sebati..biar sekejap sehingga sotong lembut
Masukkan nasi kacau rata..buat lubang tengah nasi dan pecahkan telur dan kacau menjadi telur hancur
Gaul semua hingga sebati..padamkan api dan sedia untuk di hidangkan

Nota CheKiah:-
Untuk memasak nasi goreng yang tidak berketul dan melekit sebaiknya sukatan air semasa memasak nasi hendaklah di kurangkan sedikit agar mendapat nasi yang agak berderai.
Sebaiknya 1/2 jam sebelum menggoreng keluarkan nasi dari periok dan kiraikan di dalam pinggan supaya dia sejuk dan memudahkan untuk menggorengnya nanti.

No comments:

Post a Comment