Saturday, November 13, 2010
SPAGHETTI CARBONARA
Sesekali layan makanan itali walaupun agak lama juga nak sesuaikan rasa sos cream putih ni dengan lidah dan tekak hehehe.
Selalu dah buat spaghetti sos tomato jadi kali ini anak2 minta buat sos putih pulak. Kalut ler CK search resepi tapi entah macam ada yang tak sesuai jadi fikir punya fikir terus sms adik CK Chef Aziz minta resepi. Sehari selepas tu dia hantar kat yahoo email so akhirnya dapatlah menunaikan hasrat anak2 dan emak anak2 juga hehehe.
Rasanya sedap tapi disebabkan cream pekat nya buat cepat rasa jelak jadi dah tahu lain kali kalau terjumpa spaghetti sos putih ni sepatutnya ambik sikit dulu jangan tamak sebab dah pasti tak kan habis membazirkan.
SPAGHETTI CARBONARA
Bahan2nya:-
1 paket spaghetti (lain2 pasta pun boleh)
350 gm mixed seafood (udang, sotong & lain2)
300 ml cooking cream (fresh milk kotak pun boleh)
300 gm (1 tin) Prego carbonara mushroom
100 gm parmesan cheese (yg sedia parut)
30 gm bawang putih (tumbuk halus)
50 gm bawang besar (potong dadu kecil)
100 gm cendawan butang (hiris ikut shape)
20 gm daun pasley (cincang halus)
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
butter & minyak zaiton (boleh juga di gunakan minyak jagung atau minyak masak)
Cara Membuatnya:-
1.Rebus spaghetti sehingga masak. Tos dan gaulkan dengan minyak zaiton agar tidak melekat.
2.Panaskan kuali dengan butter, tumis bawang putih, mixed seafood sehingga wangi.
3.Masukan bawang besar, cendawan serta cooking cream & kacau sehingga mendidih.
4.Masukan sedikit air atau air rebusan kiranya pekat
5.Masukan separuh parmesan cheese dan spaghetti, kacau hingga sebati.
6.Masukan garam & lada putih secukupnya.
7. Hidangan hendalah seperti lebih kurang cam menghidang mee goreng basah.
8.Taburkan separuh lagi parmesan cheese keatas spaghetti semasa menghidang.
9.Cadangan hiasan boleh di letakkan hirisan tomato, daun parsley & hirisan
cili padi kepada yang minat extra kepedasan.
Nota: Sauce Carbonara sesuai disediakan dengan makanan laut tetapi boleh juga menggunakan
bahan lain seperti ayam, daging dan sebagainya.
Labels:
Aneka Spaghetti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment