Ikut

Tuesday, November 9, 2010

NASI AYAM TANJUNG


Nasi ayam merupakan makanan yang di gemari oleh semua ahli keluarga CK. Kalau keluar makan diluar mesti ada diantara kami yang akan memesan nasi ayam atau nasi goreng ayam. Kalau makan diluar pasti lah tidak merasa puas disebabkan keenakan samada nasi, sup atau ayam tu sendiri. Ayam yang disediakan untuk nasi ayam kalau pesyen dolu2 ialah ayam yang di perap bersama kicap, garam & gula dan digoreng garing. Sekarang ini penyediaan ayam untuk nasi ayam telah diupgradekan, ada ayam percik, ada ayam lada hitam & ayam berempah, pilih saja yang mana memenuhi selera anda. CK lebih suka dengan penyediaan yang tidak di permodenkan sebab rasa lebih asli yang di namakan nasi ayam.

NASI AYAM

Bahan-Bahan:-
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
di perap sekejap bersama 2 ulas bawang putih
& 2 sm halia yang diketuk
rebus hingga empuk & toskan
air rebusan disimpan untuk memasak nasi

Bahan-bahan (A)
1 cm halia*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos tiram
(* di kisar atau di tumbuk)

Semua bahan (A) di perap pada ayam selama 20 minit
sebelum di goreng garing



Bahan Untuk Nasi:-
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - di tumbuk
4 ulas bawang merah - di tumbuk
air rebusan ayam tadi secukupnya
Sedikit garam.

Cara Memasak Nasi:-
Basuh beras dan toskan.
Panaskan butter, tumis halia, bawang putih, bawang merah hingga garing.
Masukkan beras kacau sebentar sebelum di masukkan air rebusan ayam
secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.


Bahan Sos :-
5 biji cili merah (potong & buang biji)
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sudu makan cuka
1 sudu teh garam & gula
1/2 cawan air

Blend semua dan masak sebentar


Bahan Sup:-
lebihan air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
sedikit minyak
rempah sup@kiub ayam
garam
daun bawang & daun sup yg dihiris.
bawang goreng

Tumis bawang besar dengan sedikit minyak.
Masukkan rempah sup@kiub ayam
Kacau sebentar sebelum masukkan air rebusan ayam
Tambah garam secukup rasa
Tabur daun bawang & daun sup serta bawang goreng

No comments:

Post a Comment