Bengkang pandan atau lebih dikenali sebagai bingka dan ada juga yang sebut kuih bakar. Walau pun apa panggilannya ianya tetap kuih tradisional yang sama, yang enak di makan bila2 masa.
Baru2 ni teringin sangat nak makan bengkang pandan atau kat utara ni lebih dikenali sebagai bengkang gandum. Balik dari pasar singgah kat gerai beli 3 ketul untuk nak lepaskan hajat tekak tapi alahai baru geget sedikit dah rasa tidak enak langsung bak kata orang penang tawaq hebiaq jauh sekali untuk merasa lemaknya. 2 hari selepas tu CK projek buat sendiri. Dulu masa memula mengenali laman sosial fb terjumpa banyak resepi bengkang pandan dan CK telah mencuba salah satu dari resepinya. Waktu tu memang berharap sangat ianya akan suksess tapi malang seribu kali malang bengkang gandum tu runtuh (berlobang ditengah) dan isi nya mendap didasarnya. Belek sekali lagi resepi sambil bertanya rakan2 yang dah pernah berhasil membuatnya. Dia orang pun heran sebab resepi yang CK follow ada letak baking powder. Kuciwa tak payah cakap lah tapi bila di fikir kembali bagus juga jadi cam gitu sekurangnya dapat pengalaman. Sejak kejadian tu memang jadi fobia tengok kuih bengkang ni, rasa macam serik lah pulak hehehe
Percubaan baru2 ni tak kurang juga kerisauan dihati namun CK tawakal ajer lah. Alhamdulillah hasilnya menjadi dan CK rasa sungguh puas hati hingga hilang rasa fobia nak ulang membuatnya di lain kali..insyaAllah!
Resepi ini CK ambil dr rakan fb iaitu Ana Ina dan CK ingin berkongsi resepi yang mudah disini. Terima kasih Ana Ina kerana sudi berkongsi resepi. Jom tinjau resepinya.
BINGKA PANDAN (BENGKANG PANDAN)
sumber resepi : Ana Ina (fb)
BAHAN2NYA:-
4 cawan santan (CK guna 2 cwn santan & 2 cwn susu cair)
4 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 cawan gula
sedikit garam
1 cawan air perahan pandan
sedikit pewarna hijau
sedikit minyak utk sapu pada acuan (CK guna minyak sapi)
CARA MEMBUATNYA:-
Blendkan semua bahan2 diatas,kemudian tapis
Tuangkan kedalam loyang yg telah disapu ngan sedikit minyak
Taburkan bijan diatasnyer
Bakar pada suhu 180' selama 1 jam@sehingga masak
antara bahan2, tepung, santan+susu cair. air daun pandan dan telur + gula
proses mengadun gula, telur, tepung & air daun pandan
hasil mengadun dengan whisk masih lagi trdapat tepung yang bergentel & adunan msh tidak serata
inilah hasilnya bila adunan di blend...bahan2nya menjadi lebih serata
campurkan sedikit pewarna hijau untuk menambah cantikkan lagi warna bengkang
warna adunan setelah bercampur dengan sedikit pewarna hijau
masukkan adunan kedalam loyang kesukaan
pada yang suka bolehlah taburkan bijan@lenga diatas permukaan bengkang
di peringkat pertengahan keadaan bengkang naik terjungkit & tersenget :)
bila dah dikeluarkan dr oven & dah agak sejuk menurun pulak dia ishk..ishk..ishk..!!!
kak awat tak pos sikit bengkang tu sedapnya,macam ku kenal ghupa pan itu muahhhahaha
ReplyDeletecamna nk pos posmen kata bln posa baqu sampai. dah gaharu brtanya plak dia ttg pan tu nak kena getu lahhhhh ni hehehe..!!!
ReplyDelete