Assalammualaikum
Sem0ga semua rakan2 boroleh dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya disamping segala tugasan. Kepada yang tak sihat macam CK juga rajin2 lah makan ubat agar cepat sembuh. Tengahari ni lunch kat luar teman anak yang teringin nak makan masakan barat. Jarang makan kat luar waktu tengahari kalau malam selalu lah juga. Anak Ck pilih prawn cutlet untuk makanan tengaharinya dan CK order nasi goreng cina saja, nak layan pedas2 takut batuk lah pulak. Dalam waktu tengah makan tetiba teringat n3 fish and chips yang CK buat 2 minggu sudah belum tayang lagi kat blog. Waktu tu line tenet memang sengal kejap2 ada kejap2 hilang sebab tu lah tertangguh nak uploadkan.
Fish and chips versi CK ni biasa2 jer tak der ler happening macam fish and chips orang lain. Kebetulan waktu tu ada stock isi ikan dori jadi CK projekkan menjadi fish and chips. Sebelum ni pernah juga buat dengan cara golek2kan isi ikan dalam telur, tepung & serbuk roti (bread crumb) tapi kali ini CK celupkan dalam batter sebelum goreng dan not bad rasanya memang enak.
FISH AND CHIPS
sumber: Buku Resepi Belajar Memasak 2
Oleh : Norzailina Nordin
BAHAN2NYA:-
4 keping isi ikan tanpa tulang..dibersihkan
100 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 biji kuning telur
1 biji putih telur
160-180 ml air
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
UNTUK CHIPS
400 gm ubi kentang
air ais
minyak masak secukupnya
(boleh juga gunakan kentang segera)
CARA MEMBUATNYA:-
Perap ikan dengan garam dan serbuk lada sulah selama 30 minit
Satukan tepung beras dan tepung gandum
Campurkan tepung gandaum dan garam
Masukkan kuning telur dan kacau hingga sebati
Tambah air secukupnya dan dikacau sebati
Pukul adunan selama 2-3 minit. Ketepikan
Dalam mangkuk bersih yang lain, pukul putih telur dengan whisk
hingga separuh kental. Kemudian masukkan kedalam adunan tepung
tadi dan dikacau rata. Ketepikan
Kupas kulit kentang dan potong memanjang sederhana tebal..
rendam di dalam ais selama 15 minit sebelum dituskan
Panaskan minyak yang banyak dan goreng kentang hingga kekuningan dan tuskan
Celup isi ikan dalam adunan tepung tadi dan goreng dalam minyak
Terbalikkan bila bahagian bawah keperangan. Bila ikan masak sempurna, angkat dan tuskan sebelum dihidangkan. Susun kepingan ikan di dalam pinggan hidangan bersama sayur2an, kentang goreng, kacang peas atau kacang merah dan sebarang sos atau mayonis pilihan.
*Selamat Mencuba*
kepingan ikan dori yg diperap dgn garam & serbuk lada sulah
batter yang akan digunakan untuk mencelup ikan
sayuran hiasan dah standby..hehehe..
kentang yang telah digoreng untuk dilayan bersama fish and chips
proses mencelup ikan untuk di goreng
goreng dalam minyak yang banyak agak isi ikan terendam
goreng sehingga kedua dua belah bahagian keperangan
hasilnya tak lah seberapa tapi kesedapannya memang mabeles..selamat menjamu mata!
No comments:
Post a Comment