Wednesday, March 30, 2011
SERAWA@PENGAT PISANG
Terlebih rajin pada petang ini sempat lagi buat seghawa@pengat pisang. Tergerak hati nak buat sebab ada lebihan pisang berangan yang beli 2 hari lepas. Sementara pisang tu masih lagi tegap keadaan bodynya lebih baik ler buat sesuatu sebab kalau nak makan dah tak lalu lagipun pisnag berangan ni berangin jadi selepas makan kena lah sapu minyak angin hehehe
Dengan 4 biji pisang yang berbaki terhasillah seghawa@pengat pisang yang enak rasanya tapi terkilan sikit sebab stock sagu biji tidak ada kan best kalau ada sagu biji mata ikan tu pasti lebih enak dan kelihatan sagu tu pun berkilat kilat. Jom tengok resepinya pada yang berminat untuk mencuba :-
Bahan-bahannya:-
1 biji pisang tandung (pisang lelain pun boleh juga)
1 cawan gula pasir
1 ketul gula melaka@kabung@geghek
4 cawan santan
2 helai daun pandan
1/2 camca teh garam
Cara Membuatnya:-
1. Pisang di potong menyerong..ketepikan
2. Dalam periok didihkan santan, gula pasir, gula melaka & daun pandan.. kacau selalu agar santan tidak pecah minyak
3. Apabila mendidih masukkan hirisan pisang dan garam..masak lagi hingga sekali lagi mendidih dan tutup api
4. Sedia di hidangkan
*Selamat Mencuba*
Labels:
Aneka Bubur Dan Pengat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment