Saturday, March 12, 2011
KETAM GORENG BEREMPAH
1kg ketam bunga
serbuk kunyit
serbuk jinta manis
garam
minyak untuk mengoreng
~ gaul semua kecuali minyak dan goreng sekejap ~
Bahan A:- (Kisar Halus)
15-20 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 btg serai
2 biji cili hijau (belah buang biji)
2 biji tomato sedang
Bahan B:
2 sudu makan sos tiram
4 sudu makan sos tomato
garam n gula secukup rasa
Bahan Sampingan:-
3 ulas bawang merah (hiris)
4 sudu besar rempah kari ketam
2 tangkai daun kari
1 tangkai daun bawang & saderi (hiris)
Cara Memasaknya:-
Dengan mengunakan lebihan minyak yang menggoreng ketam tumis hirisan bawang merah dan daun kari hingga naik bau
Masukkan bahan kisar (A) dan sedikit air..kacan dengan api perlahan sehingga terbit minyak
Masukkan serbuk rempah kari ketam dan kacau lagi hingga agak kering baru lah masukkan bahan B..kacau sebati
Masukkan ketam dan kacau sekejap..masukkan hirisan daun bawang & saderi gaul serata dan boleh di angkat.
Labels:
Aneka Masakan Udang,
Sotong Dan Ketam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment