Ikut

Monday, June 13, 2011

RENDANG AYAM


Assalammualaikum dan selamat pagi Selasa 14 June 2011

N3 pagi ni ialah 3 jenis masakan berbuka puasa petang semalam. Ingat nak upload malam tadi tapi letih sangat hingga tertidur atas sofa masa menonton tv. Dah lama tak masak rendang ayam jadi kebetulan pergi pasar ternampak daun kunyit yang segar dan lebar2 beli ler 2 helai dan bila balik dalam fikiran asyik teringat nak masak rendang ayam saja.


Rendang ayam kali ini terlebih cii kering jadi kepedasan lah sikit tapi masih boleh di terima oleh tekak CK dan anak2. Anak dara bongsu CK yang turut berpuasa muncung mulut menahan pedas sambey ngesat2 peluh di buatnya...senyum CK nengok. Kebetulan waktu tu stock kerisek ada sikit saja jadi tak dapat kaber lah kepedasan yang terlebih sudah..letak lebih sket gula perang jadi masih ok ler rasanya.


Rendang Ayam

Bahan-bahannya :-

1 ekor ayam..di potong 12..bersih dan di toskan
1/2 biji kelapa parut
100 ml minyak
8 ulas bawang merah (di hiris nipis)
1.2 liter santan (dari 1 1/2 biji kelapa)
1 keping asam gelugor
4 helai daun kunyit (di mayang halus)
4 helai daun limau perut
garam & gula secukupnya

Bahan Penumis:-
5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Di Kisar :-
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 batang serai
2.5 cm halia
2.5 cm kunyit hidup
2.5 cm lengkuas
15-20 biji cili kering (direndam dalam air panas untuk lembutkannya)

Cara Memasaknya:-
1, Goreng kelapa hingga coklat keperangan kemudian tumbuk atau kisar untuk di jadikan kerisik
2. Panaskan minyak dan goreng hirisan bawang merah hingga garing. Angkat dan kemudian kisar dengan semua bahan kisar
3. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis selama 2 minit
4. Masukkan bahan kisar dan kacau sampai terbit minyak.
5. Bubuh pula ayam, santan dan asam gelugor.
6. Masak hingga menggelegak dan kuahnya tinggal separuh, masukkan kerisik
7. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau perut, tambah garam dan gula.
8. Masak sambil terus dikacau sampai kuahnya pekat.
9. Siap untuk di hidangkan

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment