Pages

Monday, November 22, 2010

KEK BATIK COKLAT BERKACANG


Bahan2nya :-

200 gm digestive biscuits atau biskut marie
100 gm butter
250-300 gm milk chocolate@cooking chocolate
200 gm / 1/2 tin susu pekat manis
80 gm kacang pistachio (boleh guna kacang lain juga)
80 gm badam ) panggang 3 suku masak
80 gm walnut )


Cara Membuatnya:-

Dengan kaedah double boiling cairkan coklat, masukkan butter dan susu pekat manis,
Kacau semua hingga cair dan sebati.
Dalam mangkuk lain, patah-patahkan digestive biscuits dan campurkan dengan kacang-kacang tadi.
Tuangkan campuran coklat-butter-susu ke dalam mangkuk yang mengandungi biskut dan kacang.
Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai.
Gunakan loyang yang di alas kertas supaya kek mudah dikeluarkan bila dah keras.
Sejukkan kek batik coklat dalam peti sejuk selama beberapa jam sehingga keras dan mudah di potong

No comments:

Post a Comment