Pages
▼
Saturday, November 20, 2010
SPAGHETTI BOLOGNESE
Bahan-bahannya:-
1 paket spghetti (500gm)
500gm daging kisar segar (daging kisar paket atau daging burger pun boleh saja)
4 ulas bawang besar (potong dadu)
3ulas bawang putih (potong dadu)
English spices@mix-spice (bole di beli di pasar raya) yang mengandungi thyme,bay leave,oregano dsbnye
5 sudu besar tomato puree (sebarang jenama)
1 sudu sos perang (brown sos) bole beli brand knorr@maggi
1 biji carrot (potong dadu)
1 tin cendawan butang (dibelah dua atau di hiris nipis)
1 sudu teh lada hitam yg di tumbuk halus (ikut citarasa kepedasan)
3 biji tomato (potong dadu)
Cara Memasak Spaghetti:-
Didihkan air yg di cmpurkan sedikit olive oil (minyak zaitun).
Setelah itu masukkan spaghetti
Rebus dalam 15 minit. Jangan terlalu masak.
Tos dan ketepikan
Cara Memasak Kuah Spaghetti:-
Panaskan olive oil dalam periuk
tumis bawang merah seketika dan masukkan bawang putih, mix spice,
setelah naik bau masukkan tomato puree dan serbuk sos perang
kemudian masukkan air mengikut kepekatan yang disukai.
masukkan daging kisar dan biarkan seketika.
setelah mendidih dan daging empuk masukkan cendawan butang, tomato dan carrot yg di potong dadu
letakkan perasa secukupnya
didihkan selama 10-15 minit sebelum di hidangkan
hidang kan bersama serbuk atau parutan parmesan cheese
No comments:
Post a Comment